Proste ciasta w kształcie serca. Mamy dwie propozycje na walentynki

Szykujesz niespodziankę dla ukochanej osoby i chcesz własnoręcznie upiec ciasto? A może po prostu szukasz wypieku z walentynkowym akcentem? Mamy dwie propozycje na ciasta w kształcie serca. Sprawdź, jak je przygotować.

Więcej przepisów na walentynki i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej

Jutro świętujemy walentynki, a z tej okazji nie może zabraknąć przepisów na serduszkowe ciasta dla zakochanych. Mamy dziś dla was dwie propozycje na pyszne wypieki. Podpowiadamy również, co zrobić, jeżeli nie mamy formy do pieczenia w kształcie serca. Zapraszamy po przepisy.

Ciasto w kształcie serca z galaretką i truskawkami

Składniki:

Na biszkopt:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 75 g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

Masa do przełożenia:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek (można użyć mrożonych - trzeba je wcześniej rozmrozić!),
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym

Wskazówka: zamiast truskawek można także użyć (rozmrożonych) wiśni lub czereśni

Jak zrobić ciasto w kształcie serca z galaretką i truskawkami?

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier, ciągle miksujemy. Potem dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko przelewamy do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Umieszczamy je z powrotem w foremce.

Przygotowujemy masę. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz mascarpone.

Przygotowujemy ciasto. Biszkopt przekładamy kremem mascarpone. Na wierzchu układamy truskawki, na nie zaś wylewamy przestudzoną galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężało.

Jak zrobić ciasto, jeśli nie mamy formy w kształcie serca? Przygotujmy je w tradycyjnej, okrągłej foremce - galaretka musi dobrze stężeć, zachowując odpowiedni kształt. Wzór serca możemy stworzyć, układając na środku serce z tych owoców. Ciasto także będzie wyglądało pięknie.

Czekoladowe ciasto w kształcie serca bez foremki - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zobacz wideo Przez żołądek do serca - śliwka z niespodzianką w czekoladzie

Na krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie: 2 łyżki soku wiśniowego

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu wiśniowego

Jak zrobić czekoladowe ciasto w kształcie serca bez foremki?

Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i mleko, łączymy. Następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i wykrawamy z ciasta kształt serca. Pozostałości ciasta kruszymy drobno i wrzucamy do miseczki, a wykrojone serce przekładamy na dwa blaty.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy mascarpone oraz sok wiśniowy dla ładnego różowego koloru.

Serce z ciasta czekoladowego przekładam dżemem wiśniowym. Przygotowany różowy krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta oraz na jego brzegach. Całe ciasto oprószamy okruchami pozostałymi z wykrawania ciasta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA