Więcej przepisów na walentynki i nie tylko znajdziesz na naszej stronie głównej
Jutro świętujemy walentynki, a z tej okazji nie może zabraknąć przepisów na serduszkowe ciasta dla zakochanych. Mamy dziś dla was dwie propozycje na pyszne wypieki. Podpowiadamy również, co zrobić, jeżeli nie mamy formy do pieczenia w kształcie serca. Zapraszamy po przepisy.
Składniki:
Na biszkopt:
Masa do przełożenia:
Dodatkowo:
Wskazówka: zamiast truskawek można także użyć (rozmrożonych) wiśni lub czereśni
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier, ciągle miksujemy. Potem dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko przelewamy do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Umieszczamy je z powrotem w foremce.
Przygotowujemy masę. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz mascarpone.
Przygotowujemy ciasto. Biszkopt przekładamy kremem mascarpone. Na wierzchu układamy truskawki, na nie zaś wylewamy przestudzoną galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężało.
Jak zrobić ciasto, jeśli nie mamy formy w kształcie serca? Przygotujmy je w tradycyjnej, okrągłej foremce - galaretka musi dobrze stężeć, zachowując odpowiedni kształt. Wzór serca możemy stworzyć, układając na środku serce z tych owoców. Ciasto także będzie wyglądało pięknie.
Składniki:
Na ciasto:
Na krem:
Dodatkowo:
Masło rozpuszczamy w garnuszku razem z czekoladą i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i mleko, łączymy. Następnie wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu studzimy i wykrawamy z ciasta kształt serca. Pozostałości ciasta kruszymy drobno i wrzucamy do miseczki, a wykrojone serce przekładamy na dwa blaty.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy mascarpone oraz sok wiśniowy dla ładnego różowego koloru.
Serce z ciasta czekoladowego przekładam dżemem wiśniowym. Przygotowany różowy krem rozsmarowujemy na wierzchu ciasta oraz na jego brzegach. Całe ciasto oprószamy okruchami pozostałymi z wykrawania ciasta.