Walentynkowe śniadanie do łóżka, czyli jajka po benedyktyńsku. Ten sos świetnie podkręci ich smak

Święto zakochanych, czyli Walentynki to wspaniała okazja, by okazać miłość drugiej połówce na przykład przez śniadanie do łóżka. Dziś mamy dla was pomysł na idealne śniadanie walentynkowe w postaci jajek po benedyktyńsku z sosem holenderskim. Do tego chrupiąca grzanka i nic więcej nie potrzeba.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak przyjemniej zacząć Walentynki, niż od pysznego śniadania podanego do łóżka przez ukochaną osobę? Dziś mamy dla ciebie przepis na śniadanie idealne, a zarazem bardzo proste i naprawdę pyszne. Jajka po benedyktyńsku zrobisz w bardzo prosty sposób, a dodatek sosu holenderskiego pasuje idealnie do tego dania. Jeśli kierujesz się zasadą "przez żołądek do serca", ten przepis na walentynkowe śniadanie na pewno pomoże ci sprawić przyjemność ukochanej osobie.

Jajka po benedyktyńsku - przepis:

  • 4 porcje pieczywa tostowego
  • 4 plastry szynki lub chudego boczku
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • odrobina rukoli 

Sos holenderski:

  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Jajka po benedyktyńsku - sposób wykonania:

  1.  Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego. Masło rozgrzej w rondelku, ale nie dopuść do zagotowania. Żółtka ubij na puszystą masę z dodatkiem soku z cytryny oraz soli. Następnie stopniowo dodawaj ciepłe masło, cały czas mieszając. Gotowy sos holenderski powinien być dosyć gęsty, jego konsystencja powinna być zbliżona do majonezu.
  2. Pieczywo podgrzej w tosterze. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli oraz odrobiny octu. Jajka wbij do oddzielnych miseczek, zrób w garnku wir za pomocą łyżki i ostrożnie dodaj pierwsze jajko. Gotuj przez chwilę, aż białko się zetnie, a żółtko dalej będzie płynne. Następnie ostrożnie wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
  3. Na patelni podgrzej plastry szynki lub boczku. Na podgrzane pieczywo połóż plaster wędliny, na to ułóż garść sałaty, następnie jajko po benedyktyńsku a całość obficie polej sosen holenderskim i udekoruj posiekanym szczypiorkiem. 

Jajka po benedyktyńsku smakują wspaniale również w towarzystwie szparagów oraz jako dodatek do tostów z avokado - możliwości masz wiele, wypróbuj jedną z nich na Walentynki i spraw przyjemność swojej drugiej połówce. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.