Bułki śniadaniowe bez wyrastania. Zrobisz je błyskawicznie [PRZEPIS]

Marzy wam się świeżutkie, jeszcze ciepłe pieczywo do śniadania? Zamiast stać w kolejce do piekarni, zróbcie samodzielnie pyszne bułki śniadaniowe. Bez wyrastania i długiego wyrabiania ciasta. Sprawdźcie przepis.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej

Świeże, pachnące bułeczki podane na śniadanie to jeden z najlepszych sposobów, aby miło zacząć weekend. Dlatego właśnie mamy dziś dla was przepis na proste bułki śniadaniowe bez wyrastania. Ich przygotowanie zajmie wam mniej czasu niż wyjście do piekarni i stanie w kolejce, a satysfakcja i smak są gwarantowane.

Ekspresowe bułki śniadaniowe - przepis

Składnik (na 6-8 sztuk)i:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g suszonych drożdży lub 20 g drożdży świeżych,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 120 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta cukru,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • sezam lub mak do posypania

Jak zrobić ekspresowe bułki śniadaniowe?

Drożdże wkruszamy lub wsypujemy do miseczki. Dodajemy do nich cukier i wlewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko, mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy oraz wodę. Składniki wyrabiamy przez pięć minut rękami lub robotem kuchennym (ze specjalnym hakiem). Ciasto odstawiamy na pięć minut.

Zobacz wideo Bułeczki dyniowe

Z powstałej masy formujemy okrągłe, nieduże bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Spłaszczamy je lekko, smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy makiem lub sezamem. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ powinny sporo wyrosnąć.

Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 st. C (bez termoobiegu). Przed podaniem studzimy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.