Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej
Świeże, pachnące bułeczki podane na śniadanie to jeden z najlepszych sposobów, aby miło zacząć weekend. Dlatego właśnie mamy dziś dla was przepis na proste bułki śniadaniowe bez wyrastania. Ich przygotowanie zajmie wam mniej czasu niż wyjście do piekarni i stanie w kolejce, a satysfakcja i smak są gwarantowane.
Składnik (na 6-8 sztuk)i:
Drożdże wkruszamy lub wsypujemy do miseczki. Dodajemy do nich cukier i wlewamy ciepłe (ale nie gorące!) mleko, mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy zaczyn drożdżowy oraz wodę. Składniki wyrabiamy przez pięć minut rękami lub robotem kuchennym (ze specjalnym hakiem). Ciasto odstawiamy na pięć minut.
Z powstałej masy formujemy okrągłe, nieduże bułeczki, w razie potrzeby podsypujemy je mąką. Spłaszczamy je lekko, smarujemy rozkłóconym jajkiem i obsypujemy makiem lub sezamem. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ powinny sporo wyrosnąć.
Bułeczki pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 200 st. C (bez termoobiegu). Przed podaniem studzimy.