Jak odświeżyć pączki? Cukierniczka zdradziła swój niezawodny sposób. Banał

Każdy to zna: kupujemy pączki na potęgę, a potem nie jesteśmy w stanie ich dojeść. Zostają więc na drugi dzień, ale wtedy nie smakują już tak dobrze. Jak zatem odświeżyć pączki? Cukierniczka podzieliła się bardzo prostym sposobem. Wyjaśniła też, jak przechowywać pączki, by dłużej zachowały świeżość.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Swój patent na to, jak odświeżyć pączki zdradziła cukierniczka Jen Greif, która jest właścicielką cukierni na Florydzie. O sposobie na przywrócenie pączkom świeżości opowiedziała w serwisie Extra Cripsy.

Jak odświeżyć pączki? Banalny patent cukierniczki

Metoda Jen w ogólnie jest skomplikowana. Jej zdaniem wystarczy bowiem włożyć pączki do mikrofalówki i podgrzewać je przez około 10-15 sekund. Warto jednak co kilka sekund zaglądać i sprawdzać, czy pączki zmiękły. Gdy tak się stanie, nie powinniśmy zwlekać z ich zjedzeniem. Jest bowiem duże prawdopodobieństwo, że pączki znów szybko sczerstwieją i staną się niesmaczne. Trzeba też uważać na nadzienie, które jest w środku, żeby się nim nie oparzyć.

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Jak odświeżyć czerstwe pączki, gdy nie mamy mikrofalówki? Są też inne sposoby

Jeśli nie macie mikrofalówki, nie bójcie się, że jesteście skazani na jedzenie czerstwych pączków. Bez tego urządzenia też sobie poradzicie. Jak odświeżyć pączki bez mikrofalówki? W piekarniku. Trzeba to zrobić na czystej kratce, a pod spodem ustawić naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Dzięki parze wodnej odzyskają dawną miękkość. Czas pieczenia powinien być krótki, dlatego nie czekamy, aż woda się zagrzeje, tylko od razu korzystamy z wrzątku. Długie pieczenie sprawi, że efekt będzie odwrotny od zamierzonego. Wystarczy ok. 10 minut w 200 st. C.

Co zrobić z czerstwymi pączkami?

Czerstwe pączki można też wykorzystać na kilka sposobów. Te bez dżemu możecie na przykład pokroić na grube plastry, a następnie po prostu podsmażyć na maśle. Nadadzą się również do zrobienia tostów francuskich. Z kolei z pączków z nadzieniem można zrobić zapiekany pudding. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA