Zakwas pszenny - przepis idealny na Wielkanoc. Zachowaj proporcje, a twój barszcz będzie palce lizać

Na Wielkanoc tradycyjne gotujemy albo barszcz, albo żurek. Obie te zupy gotowane są na zakwasie, a dziś podpowiemy ci, jak zrobić zakwas pszenny na barszcz. Jaki jest sekret jego smaku i czym różni się od zakwasu na żurek? Zdradzimy staropolski przepis i złote proporcje, których nie wolno złamać.

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zakwas pszenny na barszcz jest banalny w wykonaniu, ale jak to z banalnymi przepisami bywa - diabeł tkwi w szczegółach, w tym wypadku w proporcjach. Barszcz biały różni się od żurku tym, że do jego przygotowania używa się zakwasu z mąki pszennej pełnoziarnistej, a do żurku używa się mąki żytniej. W obu przypadkach ważne są dodatki i proporcje, ale dziś zajmijmy się zakwasem na barszcz. Jak go zrobić, żeby był idealny? Odpowiednio kwaśny i esencjonalny zakwas uzyskasz dzięki metodzie "jeden na sto" - jedna, łyżka mąki pszennej na 100 ml wody. 

Zakwas pszenny - przepis idealny na wielkanocny barszcz

Składniki:

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 600 ml przegotowanej, ostudzonej wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8 kilek ziela angielskiego
  • opcjonalnie odrobina suszonego majeranku

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy słoik i wyparz go wrzątkiem. Następnie dokładnie osusz.
  2. Na dno wsyp mąkę, dodaj zgniecione ząbki czosnku (nie musisz obierać ich z łupinek). Dołóż przyprawy i zalej całość wodą. 
  3. Za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj, a wierzch słoika przykryj gazą lub ściereczką. 
  4. Słoik z zakwasem przechowuj w ciepłym miejscu (na przykład na kuchennym blacie). Powinien dojrzewać kilka dni.
  5. Po upływie 5 dni spróbuj swój zakwas - jeśli smak ci odpowiada, zlej do go butelek, zakręć i trzymaj w lodówce. Jeśli chcesz, żeby zakwas nabrał więcej mocy - daj mu jeszcze 2-3 dni. 
Więcej o: