Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zakwas pszenny na barszcz jest banalny w wykonaniu, ale jak to z banalnymi przepisami bywa - diabeł tkwi w szczegółach, w tym wypadku w proporcjach. Barszcz biały różni się od żurku tym, że do jego przygotowania używa się zakwasu z mąki pszennej pełnoziarnistej, a do żurku używa się mąki żytniej. W obu przypadkach ważne są dodatki i proporcje, ale dziś zajmijmy się zakwasem na barszcz. Jak go zrobić, żeby był idealny? Odpowiednio kwaśny i esencjonalny zakwas uzyskasz dzięki metodzie "jeden na sto" - jedna, łyżka mąki pszennej na 100 ml wody.
Co jeść w Środę Popielcową? Poznaj trzy pomysły na postne dania
Zakwas pszenny - przepis idealny na wielkanocny barszcz
Składniki:
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 600 ml przegotowanej, ostudzonej wody
- 5 ząbków czosnku
- 5 listków laurowych
- 8 kilek ziela angielskiego
- opcjonalnie odrobina suszonego majeranku
Sposób wykonania:
- Przygotuj większy słoik i wyparz go wrzątkiem. Następnie dokładnie osusz.
- Na dno wsyp mąkę, dodaj zgniecione ząbki czosnku (nie musisz obierać ich z łupinek). Dołóż przyprawy i zalej całość wodą.
- Za pomocą drewnianej łyżki wymieszaj, a wierzch słoika przykryj gazą lub ściereczką.
- Słoik z zakwasem przechowuj w ciepłym miejscu (na przykład na kuchennym blacie). Powinien dojrzewać kilka dni.
- Po upływie 5 dni spróbuj swój zakwas - jeśli smak ci odpowiada, zlej do go butelek, zakręć i trzymaj w lodówce. Jeśli chcesz, żeby zakwas nabrał więcej mocy - daj mu jeszcze 2-3 dni.
Najlepszy na kanapki i do zapiekanek. Żółty ser zrobisz w domu w trzy godziny