Biały barszcz z makrelą
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Masło - 20 dagSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuMakrela wędzona - 20 dag (lub pstrąga)Natka pietruszki - 1/2 pęczka
-
Zakwas:
Mąka żytnia - 1/2 kgOtręby żytnie - 1/2 kgCzosnek - 2 główkiWoda - 5 lChleb żytni - 4 kromkiJajka - 8
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypujemy mąkę, otręby i dodajemy czosnek. Zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą, na wierzch kładziemy kromki chleba. Pozostawiamy w temp. 25°C. Po pięciu dniach zakwas miksujemy, rozlewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Robimy barszcz. Litr zakwasu zagotowujemy (resztę mamy na zapas). Rozbijamy cztery jajka, oddzielamy żółtka od białek. Surowe żółtka ucieramy z 10 dag masła i tą emulsją zabielamy gorący zakwas. Resztę jajek gotujemy na twardo, kroimy na połówki i oddzielamy żółtka od białek.
Ugotowane żółtka ucieramy na gładką masę z wcześniej oddzielonymi surowymi białkami, doprawiamy. Powstałą masę kładziemy małą łyżeczką, na wrzący barszcz - otrzymamy małe kluseczki. Ugotowane białka siekamy, podsmażamy na maśle i wkładamy do zupy. Przed podaniem dodajemy kawałki wędzonej ryby i posiekaną natkę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory