Biały barszcz z makrelą

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:40
(brak ocen)
OCEŃ
Biały barszcz z makrelą
Biały barszcz z makrelą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy zakwas. Do kamionkowego naczynia wsypujemy mąkę, otręby i dodajemy czosnek. Zalewamy przegotowaną i ostudzoną wodą, na wierzch kładziemy kromki chleba. Pozostawiamy w temp. 25°C. Po pięciu dniach zakwas miksujemy, rozlewamy do butelek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

2 / 3

Robimy barszcz. Litr zakwasu zagotowujemy (resztę mamy na zapas). Rozbijamy cztery jajka, oddzielamy żółtka od białek. Surowe żółtka ucieramy z 10 dag masła i tą emulsją zabielamy gorący zakwas. Resztę jajek gotujemy na twardo, kroimy na połówki i oddzielamy żółtka od białek. 

3 / 3

Ugotowane żółtka ucieramy na gładką masę z wcześniej oddzielonymi surowymi białkami, doprawiamy. Powstałą masę kładziemy małą łyżeczką, na wrzący barszcz - otrzymamy małe kluseczki. Ugotowane białka siekamy, podsmażamy na maśle i wkładamy do zupy. Przed podaniem dodajemy kawałki wędzonej ryby i posiekaną natkę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.