Sezon na rabarbar trwa - a to oznacza, że trzeba z niego korzystać. Jego kwaśne kawałki są doskonałe nawet po prostu maczane w cukrze, ale nasze dzisiejsze propozycje uczynią go jeszcze pyszniejszym. Co zrobić z rabarbaru? Sprawdźcie!
Składniki (na 4 porcje):
Przygotowujemy mus: śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy ją na małym ogniu. Wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Śmietanka nie może się zagotować! Mus studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki a 10-12 godzin.
Przygotowujemy rabarbar: obieramy rabarbar i kroimy go w kosteczkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Gdy kawałki zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z palnika i nadzienie rabarbarowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przygotowujemy deser: schłodzony mus czekoladowy ubijamy, aż stanie się puszysty. Do pucharków nakładamy po 2 biszkopty, porcję nadzienia rabarbarowego, a na wierzch czekoladowy mus. Dekorujemy płatkami świeżej mięty.
Składniki:
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki. Truskawki myjemy, szypułki usuwamy, a większe owoce kroimy na połówki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy pokrojony rabarbar, truskawki i posypujemy 3 łyżkami cukru. Oprószamy tartą skórką pomarańczową.
Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy do niej kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Wykładamy ją na owoce i rozmieszczamy równomiernie. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny. Podajemy na gorąco albo po schłodzeniu.
Składniki:
Rabarbar i jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnuszka i gotujemy, aż owoce się zaczną rozpadać. Wtedy wlewamy 1l wody i wsypujemy galaretki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki lub granolę. Na to wykładamy galaretkę rabarbarową i odstawiamy do stężenia. Dekorujemy kopczykiem bitej śmietany i listkiem świeżej mięty lub melisy.