Rabarbar - nie tylko ciasta. Przepisy na genialne desery

Upiekliście już ciasto z rabarbarem na różne sposoby, zrobiliście kompot i chcecie więcej? Świetnie! Dziś mamy dla was trzy pomysły na pyszne desery z rabarbarem. Zapraszamy po przepisy.

Sezon na rabarbar trwa - a to oznacza, że trzeba z niego korzystać. Jego kwaśne kawałki są doskonałe nawet po prostu maczane w cukrze, ale nasze dzisiejsze propozycje uczynią go jeszcze pyszniejszym. Co zrobić z rabarbaru? Sprawdźcie!

Rabarbar - przepisy: mus czekoladowy z rabarbarem

Składniki (na 4 porcje):

  • 400 g rabarbaru,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g czekolady (deserowej lub białej),
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 8 biszkoptów,
  • kilka listków świeżej mięty

Jak zrobić mus czekoladowy z rabarbarem?

Przygotowujemy mus: śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy ją na małym ogniu. Wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Śmietanka nie może się zagotować! Mus studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki a 10-12 godzin.

Przygotowujemy rabarbar: obieramy rabarbar i kroimy go w kosteczkę, wrzucamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i podgrzewamy. Gdy kawałki zaczną się rozpadać, zdejmujemy garnek z palnika i nadzienie rabarbarowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy deser: schłodzony mus czekoladowy ubijamy, aż stanie się puszysty. Do pucharków nakładamy po 2 biszkopty, porcję nadzienia rabarbarowego, a na wierzch czekoladowy mus. Dekorujemy płatkami świeżej mięty.

Rabarbar - przepisy: Rabarbar pod kruszonką

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g zimnego masła,
  • otarta skórka z pomarańczy,
  • 3 łyżki cukru,
  • olej roślinny
Zobacz wideo Tarta z rabarbarem

Jak zrobić rabarbar pod kruszonką?

Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na niewielkie kawałki. Truskawki myjemy, szypułki usuwamy, a większe owoce kroimy na połówki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy pokrojony rabarbar, truskawki i posypujemy 3 łyżkami cukru. Oprószamy tartą skórką pomarańczową.

Mąkę mieszamy z cukrem i dodajemy do niej kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Wykładamy ją na owoce i rozmieszczamy równomiernie. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około pół godziny. Podajemy na gorąco albo po schłodzeniu.

Rabarbar - przepisy: galaretka z rabarbarem i jabłkami

Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru,
  • 2 jabłka,
  • 2 opakowania galaretki (np. truskawkowej),
  • 1 l wody,
  • opakowanie herbatników pełnoziarnistych lub granoli,
  • bita śmietana

Jak zrobić galaretkę z rabarbarem i jabłkami?

Rabarbar i jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnuszka i gotujemy, aż owoce się zaczną rozpadać. Wtedy wlewamy 1l wody i wsypujemy galaretki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

Do pucharków wsypujemy pokruszone herbatniki lub granolę. Na to wykładamy galaretkę rabarbarową i odstawiamy do stężenia. Dekorujemy kopczykiem bitej śmietany i listkiem świeżej mięty lub melisy. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.