Zajadasz się sezonowymi rarytasami? Uważaj, wiele z nich może okazać się toksycznych i niezdrowych

Nie ma nic lepszego niż świeże, sezonowe dobra prosto z ogródka i domowej roboty pretwory. Niestety jednak dosyć często zapominamy, jak istotne jest zwracanie uwagi na szczegóły, przez co nawet niepozorne składniki mogą nam zaszkodzić. Toksyczny może okazać się np.rabarbar, który ma wiele zastosować czy najsmaczniejsze w sierpniu... pomidory!

Niektóre produkty, które często goszczą na naszych stołach, powinny być przez nas omijane szerokim łukiem. Mowa tu o popularnych warzywach i owocach - bez obaw, radzimy jak je właściwie przygotować i które szczegóły powinny dać nam do myślenia. Na liście znajdziemy wiele popularnych smakołyków, które często są wykorzystywane w domowym menu. 

Te składniki mogą być toksyczne i wywołać nieprzyjemne dolegliwości 

Absolutnym numerem jeden są... pomidory! Bez obaw, mowa tu jedynie o tych zielonych sztukach. Pojawia się zatem pytanie kto i po co zajada się niedojrzałymi owocami? A no właśnie - zielone pomidory często wykorzystujemy do kiszenia i innych przetworów, niektórzy przez niewiedzę lubią skosztować odrobinę przed szczelnym zamknięciem w słoju. Nie jest to jednak najlepszy pomysł, bo zielone sztuki zawierają tomatynę, alkaloid, który w dużych ilościach może prowadzić do zatruć pokarmowych. Wśród objawów można wymienić mdłości, silną kolkę, ból brzucha i wymioty. 

Innym trucicielem w pięknej i kuszącej odsłonie jest rabarbar, a raczej zielone liście rośliny. Ta część zawiera duże pokłady kwasu szczawiowego, a ten z kolei jest szybką drogą do zatrucia pokarmowego. Warto dodać, że łodygi rabarbaru można bezpiecznie spożywać w okresie od maja do lipca. 

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Polskie produkty szkodliwe dla zdrowia. Zanim zjesz, zastanów się dwa razy 

Wiciokrzew pospolity (nazywany też suchodrzewem pospolitym lub wiciokrzewem suchodrzewem) to krzew, który występuje w Polsce dość powszechnie. Niestety roślina urodzajna jest w owoce łudząco podobne do czerwonej porzeczki, którą wiele osób ma w ogrodach. To pokarm dla zwierząt np. ptaków, jednak ludzie nie powinni absolutnie sięgać po te kuszące smaczki. Owoce zawierają w sobie ksylosteinę -  substancja podrażnia układ pokarmowy, osłabia serce i zaburza pracę układu nerwowego. 

Innym, niewskazanym produktem jest pestka moreli. Ta część owocu zawiera co prawda amigdalinę, która ma właściwości lecznicze, jednak mimo to składnik może okazać się niebezpieczny dla zdrowia. Wszystko przez to, że amigdalina może zamienić się w cyjanowodór, a ten jest dla ludzi silną toksyną. Jeśli jednak zjemy jedną, lub dwie pestki nic się nie stanie - problem może jednak nabrać innego wydźwięku, gdy w grę wejdzie ich więcej - wówcas może skończyć się na silnych bólach brzucha, biegunką lub wymiotami. 

Więcej o: