Polska prezenterka i dziennikarka Ewa Wachowicz zaprasza do swojej kuchni, w której przygotowuje smakołyki z najlepszego sezonowego przysmaku, jakim jest rabarbar. Pyszne ciasto z czy tradycje racuchy pokazane w nowej odsłonie, to smaki wiosny. Poznaj przepis na zaskakująco pyszne racuchy, o których opowiedziała w ostatnim filmiku na swoim koncie na Instagramie.
Pierwszy raz na bazarkach pojawia się już na początku kwietnia, jednak sezon na to warzywo trwa dosyć krótko. Nie powinniśmy kupować go po połowie czerwca, później może szkodzić zdrowiu. Unikać go powinny szczególnie osoby borykające się z kamicą nerkową, zawarte w nim szczawiany mogą odkładać się w postaci kamieni nerkowych. Ponadto duże ilości kwasu szczawiowego mogą prowadzić do utraty wapnia, magnezu oraz żelaza w naszym organizmie. Mimo że jest bardzo zdrowym warzywem bogatym w cenne minerały, nie powinniśmy przesadzać z wykorzystaniem go w naszej kuchni.
Wiosna w tym roku pięknie obrodziła nowalijkami. Pierwsze łodygi rabarbaru już kuszą nasze oczy na lokalnych bazarkach. Hitem tej wiosny są racuchy w nowej odsłonie, z dodatkiem właśnie tego warzywa. Autorka książek kulinarnych Ewa Wachowicz w ostatnim "lajfie" na swoim koncie społecznościowym na Instagramie pokazała jak w prosty sposób przyrządzić pyszne placuszki i to bez dodatku cukru. Ewa Wachowicz poleca zrobienie kompotu rabarbarowego, a po jego wypiciu kawałki rabarbaru miksuje, dodaje odrobinę galaretki i tworzy mus rabarbarowy, którym smaruje placki. Poznaj jej przepis na wyśmienite racuchy z rabarbarem.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku: