Racuchy z tym pysznym warzywem są hitem wiosny. Przygotuj pyszne racuchy według przepisu Ewy Wachowicz

Zapomnij o tradycyjnych racuchach, ponieważ ten składnik zapewni ci nowych silnych wrażeń. Niecodzienny pomysł z wykorzystaniem sezonowego warzywa, nazywanego również owocem, to hit tej wiosny. Sekret na przygotowanie pysznych racuchów zdradziła Ewa Wachowicz.

Polska prezenterka i dziennikarka Ewa Wachowicz zaprasza do swojej kuchni, w której przygotowuje smakołyki z najlepszego sezonowego przysmaku, jakim jest rabarbar. Pyszne ciasto z czy tradycje racuchy pokazane w nowej odsłonie, to smaki wiosny. Poznaj przepis na zaskakująco pyszne racuchy, o których opowiedziała w ostatnim filmiku na swoim koncie na Instagramie.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Szczyt sezonu na rabarbar

Pierwszy raz na bazarkach pojawia się już na początku kwietnia, jednak sezon na to warzywo trwa dosyć krótko. Nie powinniśmy kupować go po połowie czerwca, później może szkodzić zdrowiu. Unikać go powinny szczególnie osoby borykające się z kamicą nerkową, zawarte w nim szczawiany mogą odkładać się w postaci kamieni nerkowych. Ponadto duże ilości kwasu szczawiowego mogą prowadzić do utraty wapnia, magnezu oraz żelaza w naszym organizmie. Mimo że jest bardzo zdrowym warzywem bogatym w cenne minerały, nie powinniśmy przesadzać z wykorzystaniem go w naszej kuchni.

Racuchy z rabarbarem według Ewy Wachowicz

Wiosna w tym roku pięknie obrodziła nowalijkami. Pierwsze łodygi rabarbaru już kuszą nasze oczy na lokalnych bazarkach. Hitem tej wiosny są racuchy w nowej odsłonie, z dodatkiem właśnie tego warzywa. Autorka książek kulinarnych Ewa Wachowicz w ostatnim "lajfie" na swoim koncie społecznościowym na Instagramie pokazała jak w prosty sposób przyrządzić pyszne placuszki i to bez dodatku cukru. Ewa Wachowicz poleca zrobienie kompotu rabarbarowego, a po jego wypiciu kawałki rabarbaru miksuje, dodaje odrobinę galaretki i tworzy mus rabarbarowy, którym smaruje placki. Poznaj jej przepis na wyśmienite racuchy z rabarbarem.

 

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 duże kefiry (łącznie około 800 gramów),
  • 3 szklanki mąki,
  • łyżka sody,
  • szczypta soli,
  • rabarbar.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki (poza obranym i pokrojonym rabarbarem) łączymy razem i dokładnie mieszamy, aby powstało gęste ciasto przypominające gęstą śmietanę.
  • Jeśli nasze ciasto jest za rzadkie, należy dodać więcej mąki. Natomiast jeśli jest za gęste, można dodać kefiru.
  • Kiedy planujemy smażyć racuchy razem z rabarbarem, musimy go wcześniej obrać i pokroić w niewielkie kawałki, które dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
  • Racuchy smażymy na patelni wysmarowanej masłem klarowanym. Ważne, żeby patelnia była dobrze rozgrzana, w innym przypadku racuchy będą przywierać.
  • Łyżką nabieramy ciasto z kawałkami rabarbaru, kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy z każdej strony.
Spróbujesz przygotować rachuchy z rabarbarem?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.