W 30 minut zrobisz górę miękkich racuchów. Poznasz ten przepis i już nigdy nie dodasz jabłek

Często mam dni kiedy chcę zrobić pyszne i słodkie racuchy, które będą miękkie jak nic innego. Problem pojawia się z dodatkami, ponieważ jabłka często mi się nudzą. Ostatnio zrobiłam je więc z innym owocem i wyszły o niebo lepsze. Sam sprawdź, czy tobie przypadną do gustu.

Racuszki można podawać o każdej porze dnia i nocy. Ci, którzy za nimi szaleją, jedzą je zarówno na obiad, kolację, jak i śniadanie. Klasyczny przepis mówi, by do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki jabłka. Tym razem zamiast nich użyjemy innego owocu, który swoją soczystością i smakiem przebija wszystko inne. Możesz użyć wersji z puszki albo wykorzystać ich świeżą wersję. 

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze

Przepis na placki z ananasem

Składniki na zaczyn drożdżowy

  • 50 g świeżych drożdży,
  • łyżka drobnego cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 100 ml podgrzanego mleka.

Składniki na ciasto

  • 750 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • łyżka masła,
  • 250 ml ciepłego mleka.

Składniki dodatkowe

  • 300 g ananasa z puszki,
  • olej roślinny do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
  2. Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
  3. Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
  4. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
  5. Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Z jakimi owocami robisz racuchy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.