-
Haps
-
Jak przygotować
- W 30 minut zrobisz górę miękkich racuchów. Poznasz ten przepis i już nigdy nie dodasz jabłek
W 30 minut zrobisz górę miękkich racuchów. Poznasz ten przepis i już nigdy nie dodasz jabłek
Często mam dni kiedy chcę zrobić pyszne i słodkie racuchy, które będą miękkie jak nic innego. Problem pojawia się z dodatkami, ponieważ jabłka często mi się nudzą. Ostatnio zrobiłam je więc z innym owocem i wyszły o niebo lepsze. Sam sprawdź, czy tobie przypadną do gustu.
Racuszki można podawać o każdej porze dnia i nocy. Ci, którzy za nimi szaleją, jedzą je zarówno na obiad, kolację, jak i śniadanie. Klasyczny przepis mówi, by do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki jabłka. Tym razem zamiast nich użyjemy innego owocu, który swoją soczystością i smakiem przebija wszystko inne. Możesz użyć wersji z puszki albo wykorzystać ich świeżą wersję.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze
Przepis na placki z ananasem
Składniki na zaczyn drożdżowy
- 50 g świeżych drożdży,
- łyżka drobnego cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- 100 ml podgrzanego mleka.
Składniki na ciasto
- 750 g mąki pszennej,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- 250 ml ciepłego mleka.
Składniki dodatkowe
- 300 g ananasa z puszki,
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie racuchów zacznij od przygotowania zaczynu. Drożdże umieść w kubku, dodaj cukier i energicznie wymieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć. Następnie dodaj ciepłe mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw do lekkiego wyrośnięcia.
- Teraz czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy. Wbij również jajka, wlej podgrzane mleko i rozpuszczone w rondelku masło.
- Na koniec wlej wyrośnięty zaczyn i wymieszaj całość za pomocą miksera na wolnych obrotach lub łyżki. Ciasto powinno być gęste i jednolite. Wierzch miski przykryj czystą ścierką i odstaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Ananasa pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Za pomocą łyżki formuj na tłuszczu zgrabne placki. Na wierzchu każdego ułóż kawałki owoców.
- Racuchy smaż z dwóch stron do zarumienienia. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wierzch posyp cukrem pudrem.