Pokochaj olej rzepakowy. Błyskawiczne ciasta dla zabieganych

Wybierając polski olej rzepakowy, nie tylko wspieramy lokalny przemysł i rolnictwo, ale także dbamy o zdrowie swojego organizmu. Dlatego nieprzypadkowo jest nazywany "złotem północy". Coraz częściej stosowany w kuchni, wykorzystywany w pielęgnacji, doceniany oraz uznawany za walory smakowe i zdrowotne. Warto poznać jego główne zalety i możliwości wykorzystania.

Olej rzepakowy – skarb w butelce 

W kwietniu i maju nie możemy oderwać wzroku od malowniczych, żółtych pól, które wypełniają nasz wiosenny krajobraz. Ten charakterystyczny obrazek to właśnie rzepak. To jedna z najważniejszych uprawnych roślin oleisto-białkowych o czarnych nasionach, z których otrzymuje się olej rzepakowy. W zależności od późniejszego przeznaczenia może być tłoczony na zimno lub na gorąco. Jest on popularny ze względu na swoje korzystne właściwości zdrowotne. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, omega-6 i omega-9. Organizm ludzki ich nie wytwarza, a są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, więc powinny być dostarczane z pożywieniem. Olej rzepakowy zawiera również fitosterole, fosfolipidy, związki fenolowe oraz witaminy E i K.

Rewolucje kuchenne z olejem rzepakowym

Ze względu na swoje dobre właściwości smakowe i zdrowotne olej rzepakowy jest szeroko stosowany w kuchni. Ma on delikatny smak i zapach, dlatego doskonale nadaje się do potraw, które nie wymagają intensywnego aromatu. Może być używany do smażenia, pieczenia, dressingów do sałatek, marynat czy dipów. Ponadto sprawdzi się jako składnik wypieków. Jego dodatek zapobiega wysuszaniu się ciast, a jednocześnie nie zmienia ich smaku. Sprawia, że mają one bardziej wilgotną, delikatną i puszystą konsystencję.

Warto wypróbować poniższe przepisy na ciasta z tym cennym składnikiem, które zadowolą nawet najbardziej wymagające gusta, a ich przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Szybkie ciasto z jabłkami i olejem

Idealnym wypiekiem do herbaty czy kawy, będzie tradycyjne ciasto z jabłkami i z dodatkiem oleju. Składniki są uniwersalne, a przygotowanie jest szybkie i łatwe. Będzie lekko wilgotne i puszyste, przypominające biszkopt, a dodatek oleju, sprawi, że wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Nie trzeba się obawiać o zakalca - to ciasto zawsze wychodzi doskonale.

Składniki

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżka cukru z cynamonem
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej rzepakowy, cały czas miksując. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do mokrych składników. Całość łączymy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do blachy 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Obrane i pokrojone w plastry jabłka wkładamy do miski i posypujemy cukrem z cynamonem. Rozkładamy je na cieście. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

fot. Shutterstock

Piernik z olejem dla zabieganych

Piernik z olejem to wilgotne i bardzo aromatyczne korzenne ciasto, które nie musi się kojarzyć wyłącznie ze świętami Bożego Narodzenia. Jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga leżakowania, wychodzi bardzo puszysty i można go jeść od razu po upieczeniu. Ten przepis nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom.

Składniki

  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki miodu lub 2 łyżki dowolnego dżemu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  •  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie

Jajka rozbijamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Dodajemy do tego olej i dżem lub miód, całość miksujemy. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Wsypujemy to stopniowo do miski z wcześniej przygotowaną masą, cały czas miksując. Jednolitą masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni C w trybie z termoobiegiem.

fot. Shutterstock

Ciasto drożdżowe z owocami według przepisu babci

Ciasto ucierane z owocami to bardzo dobry pomysł. Każdy, kto chciałby trochę powspominać dzieciństwo i przekazać magiczne smaki powinien sięgnąć po przepis na ciasto drożdżowe z owocami.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • dowolne owoce: truskawki, wiśnie, jagody

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 4 duże łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

 Przygotowanie

Drożdże należy skruszyć do ciepłego mleka, następnie dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby miały okazję urosnąć. W kolejnym kroku ubijamy jajka i niewykorzystany cukier, dodajemy mąkę i zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy, dodajemy olej i wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Teraz czas na przygotowanie kruszonki: mieszamy masło, mąkę oraz cukier i zagniatamy, aż do momentu, gdy powstanie kruszonka. Po wyrośnięciu ciasta kładziemy na niego oczyszczone, pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C i pieczemy przez 45 minut.

fot. Shutterstock

Ciasto zebra - idealne na ploteczki przy kawusi

Pyszna, wilgotna, lekka i puszysta babka dwukolorowa w paski. Ciasto zebra to stary i niezawodny przepis na coś słodkiego do kawki. Wykonanie jest banalne, a po pokrojeniu na kawałki wygląda bardzo zachęcająco, do tego smakuje wybornie i długo jest wilgotne. Zebra to idealne ciasto na weekend. Jeśli lubisz słodkości i prostotę, ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
  • 230 g cukru
  • 1 szklanka gazowanej wody
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

Na samym początku najtrudniejsza rzecz w tym całym przepisie, czyli oddzielenie żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Kiedy otrzymamy już błyszczącą bezę, dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę, wanilię oraz proszek do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, cienką strużką wlewamy olej, a następnie dzielimy ciasto na dwie części. Do połowy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do miski z ciastem jasnym dodajemy 2-3 łyżki mąki i także łączymy. Do formy do pieczenia wyłożonej papierem wlewamy ciasto" na przemian, chochelka ciemnego ciasta i jasnego. Zebrę pieczemy przez godzinę lub "do suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.

fot. Shutterstock

#Fundusze Promocji

Materiał promocyjny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.