Ciasto z rabarbarem i bezą obowiązkowe w sezonie. Jak się za nie zabrać? [PRZEPIS]

Gdy na stoiskach w sklepach i na bazarkach pięrzy się rabarbar, oznacza to jedno: czas na ciasto z rabarbarem. Jest przepyszne i kruchutkie, a całości dopełnia rumiana beza. Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą? Zapraszamy po przepis.

Idealny deser na czerwcowe popołudnie? Kruche ciasto z rabarbarem i bezą! To prawdziwy majstersztyk smaku - piankowa beza rozpływająca się w ustach, kruchy spód i kwaśny rabarbar, który nadaje charakteru. Jak je zrobić? Mamy przepis.

Ciasto z rabarbarem i bezą - przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 100 g cukru

Na nadzienie rabarbarowe:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek wody

Na bezę:

  • 4 białka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka octu winnego

Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem?

Nadzienie rabarbarowe: Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Zasypujemy go połową ilości przygotowanego cukru i odstawiamy na około 3 godziny.

Po tym czasie odlewamy sok (można go użyć np. do herbaty!), rabarbar przekładamy do garnka i dodajemy drugą część cukru. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną dokładnie z wodą. 

Kruche ciasto - przepis: mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i siekamy je nożem, by połączyło się z mąką. Dodajemy żółtka i i wsypujemy cukier. Szybko zagniatamy, aby składniki się połączyły. Formujemy kulę z przygotowanego ciasta i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i wygniatamy nim spód okrągłej foremki. Nakłuwamy na całej szerokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podpiekamy przez około 15 minut, aż lekko się zezłoci.

Zobacz wideo

Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, co trochę dodając po łyżce cukru. Wsypujemy także mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet winny. 

Przygotowanie ciasta: Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy nadzienie rabarbarowe. Na to wylewamy piankę bezową. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez 45 minut. Skórka bezy powinna być twarda i chrupiąca. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA