Idealny deser na czerwcowe popołudnie? Kruche ciasto z rabarbarem i bezą! To prawdziwy majstersztyk smaku - piankowa beza rozpływająca się w ustach, kruchy spód i kwaśny rabarbar, który nadaje charakteru. Jak je zrobić? Mamy przepis.
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie rabarbarowe:
Na bezę:
Nadzienie rabarbarowe: Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości około 1 cm. Zasypujemy go połową ilości przygotowanego cukru i odstawiamy na około 3 godziny.
Po tym czasie odlewamy sok (można go użyć np. do herbaty!), rabarbar przekładamy do garnka i dodajemy drugą część cukru. Gotujemy na niewielkim ogniu przez kilka minut, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną dokładnie z wodą.
Kruche ciasto - przepis: mąkę wysypujemy na stolnicę lub do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i siekamy je nożem, by połączyło się z mąką. Dodajemy żółtka i i wsypujemy cukier. Szybko zagniatamy, aby składniki się połączyły. Formujemy kulę z przygotowanego ciasta i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i wygniatamy nim spód okrągłej foremki. Nakłuwamy na całej szerokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podpiekamy przez około 15 minut, aż lekko się zezłoci.
Beza: białka ubijamy na sztywną pianę, co trochę dodając po łyżce cukru. Wsypujemy także mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet winny.
Przygotowanie ciasta: Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy nadzienie rabarbarowe. Na to wylewamy piankę bezową. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy przez 45 minut. Skórka bezy powinna być twarda i chrupiąca.