Sernik tradycyjny. Jak go przygotować, żeby nie opadł?

Sernik tradycyjny to jedno z tych ciast, które towarzyszy nam podczas świąt, rodzinnych uroczystości, ale też na co dzień jako wyśmienity dodatek do kawy. Jak go przygotować, aby nie opadł?

Sernik krakowski. Na co zwracać uwagę piekąc sernik?

Sernik tradycyjny jest nie tylko bardzo popularnym ciastem domowym, które pojawia się na stole  podczas ważnych okazji, ale również wypiekiem wymagającym nieco wprawy. Od umiejętności wykonawcy w znacznym stopniu zależy czy wypiek będzie udany, nie opadnie i nie popęka. Nie ma jednak co się przejmować, gdyż przeważnie opadnięcie czy pęknięcia pojawiające się na cieście są jedynie defektem estetycznym, który w ogóle nie wpływa na smak ciasta. 

Jednym z najpopularniejszych rodzajów sernika jest tzw. sernik krakowski. Co go wyróżnia? Otóż jest on przygotowywany na kruchym spodzie, z dodatkiem rodzynek oraz kratką z kruchego ciasta na wierzchu. Jest to stosunkowo prosty wypiek, który zadowoli podniebienia największych smakoszy serników

Sernik z rodzynkami: o czym pamiętać przy przygotowywaniu sernika?

Sernik z rodzynkami to typowe ciasto, które znajdziemy też w niemalże każdej cukierni. Jeśli chcemy wykonać je w domu, musimy zwrócić uwagę na jakość produktów wykorzystywanych do jego przygotowania. Przede wszystkim podstawą powinien być ser. Choć w każdym sklepie znajdziemy gotowe masy serowe, to zdecydowanie lepsze efekty osiągniemy kupując zwykły, półtłusty ser twarogowy, który następnie należy 3-krotnie przemielić maszynką. Także jaja użyte do wypieku powinny być świeże, najlepiej od kur z wolnego wybiegu lub wiejskie (jeśli mamy do takich dostęp). Warto zwracać uwagę także na masło wykorzystywane do wyrobu. Powinno mieć ono minimum 82 proc. tłuszczu. I w końcu rodzynki. Te dostępne w sklepach najczęściej mają w składzie mnóstwo konserwantów, warto więc wybrać takie ze sklepu ze zdrową żywnością, pozbawione szkodliwych substancji. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na sernik mango

Sernik wiedeński: przepis

Sernik wiedeński to jeden z popularniejszych rodzajów tego wypieku. Przepis na sernik wiedeński doczekał się wielu wersji, jednak w podstawowej nie posiada on spodu, a do przygotowania wykorzystuje się jaja i tłusty twaróg. Oto sprawdzona receptura:

Składniki: kilogram świeżego, tłustego twarogu, 200 g masła, 8 jaj rozmiar L, łyżka mąki pszennej typ 450, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Składniki na sernik wyjmij wieczorem, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
  3. Roztop masło w kąpieli wodnej i odstaw je do przestygnięcia. 
  4. Przystąp do przygotowania sera. Trzykrotnie zmiel go maszynką.
  5. Dodaj do sera przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  6. Następnie dodaj do całości masło i dokładnie wymieszaj z użyciem miksera ustawionego na niskie obroty.
  7. Całe jaja wbij do miski i dodaj cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach, aż zrobią się puszyste.
  8. Następnie stopniowo dodawaj masę jajeczną do sera, delikatnie mieszając.
  9. Gotową całość przełóż do formy i włóż do piekarnika nagrzanego na 160°C. Piecz przez około 90 minut. Po tym czasie pozostaw ciasto w piecu.
  10. Kiedy ostygnie, przełóż je do lodówki.

Ile piec sernik i na co zwrócić uwagę przygotowując ciasto?

Pieczenie sernika wydaje się być łatwe, jednak często zdarza się, że ciasto mimo zachowania norm dotyczących temperatury i czasu wychodzi nie takie, jak byśmy oczekiwali. Dzieje się tak dlatego, że nie przestrzegamy pewnych zasad dotyczących wypieku serników. Przygotowując ten wypiek, należy pamiętać, że:

  • składniki do przygotowania sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego zarówno ser, jajka, jak i inne składniki przechowywane w lodówce należy odpowiednio wcześniej wyjąć z chłodziarki (najlepiej wieczorem w przeddzień wykonania ciasta).
  • nie powinno się wyjmować sernika bezpośrednio po upieczeniu. Gotowe ciasto należy zostawić w piecu na co najmniej pół godziny. Jeśli jednak jest mocno wypieczony, wtedy warto nieco uchylić drzwi piekarnika.

Sprawdzonym sposobem na zapewnienie sernikowi puszystości oraz zabezpieczeniem go przed opadaniem jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej. W takim wypadku forma z ciastem powinna być umieszczona w naczyniu wypełnionym wodą, która sięgać będzie równo z wysokością ciasta w formie. 

Bez względu na to, jaką formę pieczenia przyjmiemy (czy "na sucho", czy w kąpieli), istotne będzie też jego czas i temperatura. Ile piec sernik? Przyjmuje się, że lepszym rozwiązaniem jest dłuższe pieczenie w niższej temperaturze. Warto więc przyjąć zasadę pieczenia przez około 80 minut w piecu rozgrzanym do 160-170°C. 

Zobacz też: Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.