Kawa dalgona coffee była hitem w ubiegłym roku. Teraz czas na sernik

Lubicie łakocie z dodatkiem kawy? Sernik dalgona cofee posmakuje wam bez wątpienia. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Jak zrobić sernik dalgona coffee?

Pamiętacie jeszcze kawę dalgona coffee, która w ubiegłym roku stała się prawdziwym hitem? Warto przypomnieć ją sobie, ale w innym wydaniu. Dziś mamy dla was przepis na... sernik dalgona coffee. To przepis nie tylko dla zaawansowanych cukierników, ale także dla tych, którzy są z piekarnikiem na bakier. Sprawdźcie, jak przygotować sernik dalgona coffee.

Sernik dalgona coffee bez pieczenia - przepis

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 3 łyżki masła,
  • opcjonalnie: 2 łyżki cukru

Na masę serową:

  • 500 g serka śmietankowego (lub mielonego twarogu z pudełka),
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 350 ml śmietanki kremówki 30-36 proc.,
  • 120 g cukru pudru,
  • opakowanie cukru wanilinowego lub z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • łyżeczka soku z cytryny

Na dalgona coffee:

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej,
  • łyżka mleka
Zobacz wideo Sernik jaglany, czyli łamiemy zasady

Sernik dalgona coffee bez pieczenia - sposób przygotowania

Przygotowujemy spód: herbatniki kruszymy na piasek. Masło rozpuszczamy i łączymy z okruchami. Wysypujemy całość na mniejszą formę na ciasto i ugniatamy spód. Wstawiamy go do lodówki na pół godziny.

Przygotowujemy masę serową: serek ubijamy przez chwilę, aby go napowietrzyć. Dodajemy cukier oraz kwaśną śmietanę, mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Łączymy z masą serową, powoli mieszając mikserem. 

Przygotowujemy dalgona coffee: kawę z cukrem i wodą miksujemy, by powstała lekka kawowa pianka.

Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem odrobiny mleka. 

Przygotowujemy sernik: esencję kawową dodajemy do masy serowej, dokładnie, ale krótko mieszamy. Formę z ciasteczkowym spodem wyjmujemy z lodówki i rozsmarowujemy na nim masę serową. Polewą czekoladową malujemy esy-floresy na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się dobrze schłodziło. Podajemy na zimno. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA