Pamiętacie jeszcze kawę dalgona coffee, która w ubiegłym roku stała się prawdziwym hitem? Warto przypomnieć ją sobie, ale w innym wydaniu. Dziś mamy dla was przepis na... sernik dalgona coffee. To przepis nie tylko dla zaawansowanych cukierników, ale także dla tych, którzy są z piekarnikiem na bakier. Sprawdźcie, jak przygotować sernik dalgona coffee.
Składniki:
Na spód:
Na masę serową:
Na dalgona coffee:
Dodatkowo:
Przygotowujemy spód: herbatniki kruszymy na piasek. Masło rozpuszczamy i łączymy z okruchami. Wysypujemy całość na mniejszą formę na ciasto i ugniatamy spód. Wstawiamy go do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy masę serową: serek ubijamy przez chwilę, aby go napowietrzyć. Dodajemy cukier oraz kwaśną śmietanę, mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. Łączymy z masą serową, powoli mieszając mikserem.
Przygotowujemy dalgona coffee: kawę z cukrem i wodą miksujemy, by powstała lekka kawowa pianka.
Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem odrobiny mleka.
Przygotowujemy sernik: esencję kawową dodajemy do masy serowej, dokładnie, ale krótko mieszamy. Formę z ciasteczkowym spodem wyjmujemy z lodówki i rozsmarowujemy na nim masę serową. Polewą czekoladową malujemy esy-floresy na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się dobrze schłodziło. Podajemy na zimno.