Sposobów na perfekcyjny sernik jest sporo, ale czy próbowaliście tego z mlekiem skondensowanym? Dzięki jego dodatkowi wasze ciasto uzyska idealną strukturę. Nie musicie obawiać się, że masa serowa będzie za sucha czy zbita. Zobaczcie przepis na sernik z mlekiem skondensowanym.
A może sernik z budyniami? Puszysty i bez posmaku mąki:
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i twaróg. Następnie, cały czas miksując, porcjami wlewamy mleko skondensowane. Gdy masa będzie gładka, przekładamy do niej połowę ubitych białek i mieszamy szpatułką. Po dokładnym połączeniu dodajemy pozostałe białka i również dokładnie łączymy.
Tortownicę o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (ciasto powinno mocno wyrosnąć, a więc najlepiej wyłożyć także boki i ułożyć papier tak, by powstały wyższe brzegi). Wlewamy do niej masę serową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podajemy, gdy będzie miał temperaturę pokojową.
Do sernika można przyrządzić polewę czekoladową lub kakaową. Można także lekko oprószyć go cukrem pudrem i podawać z kwaśnymi owocami - np. malinami lub truskawkami. Pamiętajcie, by do lodówki nie wkładać sernika, który jest jeszcze ciepły.