Sernik z mlekiem skondensowanym - kremowy i delikatny. Podpowiadamy, jak go zrobić

Marzy wam się sernik na deser? Taki prawdziwie pyszny - delikatny, o kremowej konsystencji? Mamy dla was przepis, z którym zrobienie takiego ciasta będzie dziecinnie proste.

Sernik idealny? Da się

Sposobów na perfekcyjny sernik jest sporo, ale czy próbowaliście tego z mlekiem skondensowanym? Dzięki jego dodatkowi wasze ciasto uzyska idealną strukturę. Nie musicie obawiać się, że masa serowa będzie za sucha czy zbita. Zobaczcie przepis na sernik z mlekiem skondensowanym.

A może sernik z budyniami? Puszysty i bez posmaku mąki:

Sernik z mlekiem skondensowanym - przepis

Składniki:

  • 1 kg mielonego sera twarogowego na sernik,
  • puszka mleka skondensowanego (ok. 530 g) słodzonego,
  • 5 dużych jajek,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • opcjonalnie: 3 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z cytryny, aromat lub cukier wanilinowy itd.

Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i twaróg. Następnie, cały czas miksując, porcjami wlewamy mleko skondensowane. Gdy masa będzie gładka, przekładamy do niej połowę ubitych białek i mieszamy szpatułką. Po dokładnym połączeniu dodajemy pozostałe białka i również dokładnie łączymy.

Tortownicę o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (ciasto powinno mocno wyrosnąć, a więc najlepiej wyłożyć także boki i ułożyć papier tak, by powstały wyższe brzegi). Wlewamy do niej masę serową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podajemy, gdy będzie miał temperaturę pokojową.

Zobacz wideo Dlaczego nie skorzystać z darów sezonu? Przygotujcie kremowy sernik dyniowy

Jak podawać sernik z mlekiem skondensowanym?

Do sernika można przyrządzić polewę czekoladową lub kakaową. Można także lekko oprószyć go cukrem pudrem i podawać z kwaśnymi owocami - np. malinami lub truskawkami. Pamiętajcie, by do lodówki nie wkładać sernika, który jest jeszcze ciepły.

Więcej o: