Sernik z mlekiem skondensowanym - kremowy i delikatny. Podpowiadamy, jak go zrobić
Sernik idealny? Da się
Sposobów na perfekcyjny sernik jest sporo, ale czy próbowaliście tego z mlekiem skondensowanym? Dzięki jego dodatkowi wasze ciasto uzyska idealną strukturę. Nie musicie obawiać się, że masa serowa będzie za sucha czy zbita. Zobaczcie przepis na sernik z mlekiem skondensowanym.
A może sernik z budyniami? Puszysty i bez posmaku mąki:
Sernik z mlekiem skondensowanym - przepis
Składniki:
- 1 kg mielonego sera twarogowego na sernik,
- puszka mleka skondensowanego (ok. 530 g) słodzonego,
- 5 dużych jajek,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- opcjonalnie: 3 łyżki soku z cytryny, skórka otarta z cytryny, aromat lub cukier wanilinowy itd.
Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym?
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy w osobnej misce na sztywną pianę. W drugiej misce ucieramy żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i twaróg. Następnie, cały czas miksując, porcjami wlewamy mleko skondensowane. Gdy masa będzie gładka, przekładamy do niej połowę ubitych białek i mieszamy szpatułką. Po dokładnym połączeniu dodajemy pozostałe białka i również dokładnie łączymy.
Tortownicę o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia (ciasto powinno mocno wyrosnąć, a więc najlepiej wyłożyć także boki i ułożyć papier tak, by powstały wyższe brzegi). Wlewamy do niej masę serową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (bez termoobiegu). Pieczemy przez 40 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Podajemy, gdy będzie miał temperaturę pokojową.
Jak podawać sernik z mlekiem skondensowanym?
Do sernika można przyrządzić polewę czekoladową lub kakaową. Można także lekko oprószyć go cukrem pudrem i podawać z kwaśnymi owocami - np. malinami lub truskawkami. Pamiętajcie, by do lodówki nie wkładać sernika, który jest jeszcze ciepły.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy