Sernik na budyniach - prosty, pyszny i bez mącznego posmaku. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Sernik z rodzynkami czy bez nich? Tym razem to bez znaczenia, dobrze wiemy, że są zwolennicy zarówno jednej, jak i drugiej wersji. Dziś mamy dla Was przepis na wspaniały sernik na budyniach, który wprost rozpływa się w ustach! Jak go zrobić?

Przygotowanie sernika na budyniach to bardzo proste zadanie, efekt natomiast jest powalający. Sernik na budyniach wcale nie ma mącznego posmaku, a za to jest pyszny, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Sprawdźcie.

Sernik na budyniach – przepis

Składniki (na formę ok. 24 cm):

  • 1 kg mielonego twarogu z wiaderka,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru,
  • 250 g cukru,
  • 5 jajek,
  • kostka masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego lub 3 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z jednej cytryny ekologicznej,

Sernik na budyniach – sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek, białka wbijamy do miski, a żółtka do osobnego kubka. W drugiej misce miękkie masło ucieramy z cukrem na jasny puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, wsypujemy budynie, cukier waniliowy (lub wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę) oraz proszek do pieczenia. Powoli dodajemy mielony twaróg i dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej misie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie, na wolnych obrotach miksera, porcjami dodajemy masę serową.

Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, masę serową wylewamy do okrągłej formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką pszenną lub bułką tartą. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 st. C. Jeśli ciasto zbyt szybko rośnie, można zmniejszyć temperaturę do około 165 st. C. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika od razu, bo ciasto opadnie. Czekamy około godziny, by cały piekarnik wystygł i lekko uchylamy jego drzwiczki.

Wskazówka: Sernik można przygotować również na spodzie z kruchego ciasta lub na ulubionych biszkoptach.  

Zobacz wideo A może sernik na wytrawnie? Oto wersja z łososiem i mascarpone.
Więcej o: