Przygotowanie sernika na budyniach to bardzo proste zadanie, efekt natomiast jest powalający. Sernik na budyniach wcale nie ma mącznego posmaku, a za to jest pyszny, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Jak go przygotować? Sprawdźcie.
Składniki (na formę ok. 24 cm):
Żółtka oddzielamy od białek, białka wbijamy do miski, a żółtka do osobnego kubka. W drugiej misce miękkie masło ucieramy z cukrem na jasny puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, wsypujemy budynie, cukier waniliowy (lub wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę) oraz proszek do pieczenia. Powoli dodajemy mielony twaróg i dokładnie wszystko mieszamy. W drugiej misie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie, na wolnych obrotach miksera, porcjami dodajemy masę serową.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, masę serową wylewamy do okrągłej formy nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką pszenną lub bułką tartą. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 st. C. Jeśli ciasto zbyt szybko rośnie, można zmniejszyć temperaturę do około 165 st. C. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika od razu, bo ciasto opadnie. Czekamy około godziny, by cały piekarnik wystygł i lekko uchylamy jego drzwiczki.
Wskazówka: Sernik można przygotować również na spodzie z kruchego ciasta lub na ulubionych biszkoptach.