Sernik Izaura - połączenie murzynka i sernika. Genialny na co dzień i na imprezę. Jak go zrobić? Mamy przepis

Znacie to uczucie, gdy przychodzi ochota na ciasto czekoladowe? Ale w sumie serniczek też chętnie byście zjedli? Wcale nie musicie wybierać. Sernik Izaura, czyli połączenie murzynka i sernika, to doskonałe rozwiązanie zarówno na popołudniowy deser, jak i spotkanie z najbliższymi. Jak zrobić sernik Izaura? Podpowiadamy.

Upieczenie dwóch ciast – murzynka i sernika – może kusić wszystkich łakomczuchów. W końcu oba są takie pyszne. Które z nich więc wybrać? Przecież objadanie się taką ilością słodkości nie jest najzdrowsze... Jeśli nie możecie się zdecydować, zróbcie po prostu sernik Izaura. Połączenie ciasta czekoladowego i sernika to rozwiązanie wprost idealne. A gdy jeszcze całości dopełnia aromatyczna polewa czekoladowa... Poezja! Sprawdźcie przepis na sernik Izaura.

Sernik Izaura – przepis

Składniki (na blachę ok. 25 x 28 cm):

Na ciasto czekoladowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao (bez dodatku cukru),
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu (mielonego z wiaderka lub zwykłego, ale trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa),
  • 6 jajek,
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego*,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • pół szklanki cukru,
  • szczypta soli

Na polewę czekoladową:

  • tabliczka czekolady deserowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka

Jeśli używacie budyniu niesłodzonego, dodajcie trochę więcej cukru, bo ciasto może wyjść za mało słodkie.

Sernik Izaura – sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem kakao, cukru i cukru wanilinowego. Dokładnie mieszamy i masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Do miski z mąką wlewamy żółtka, a następnie dodajemy rozpuszczone masło, składniki łączymy. Na koniec dodajemy pianę z białek, która powoli mieszamy z pozostałym ciastem. Surowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Przygotowujemy masę serową: Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajka, a później porcjami przekładamy do miski trzykrotnie zmielony ser. Wsypujemy również budyń, mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli, wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto czekoladowe.

Przygotowujemy ciasto Izaura: Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy blachę z ciastem. Pieczemy je przez około godzinę. Gdy się upiecze, odstawiamy je do wystudzenia. Do garnuszka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy ciasto (można także wykorzystać wiórki kokosowe, kolorową posypkę lub płatki migdałów) i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.

Zobacz wideo Niekwestionowany król polskich imprez - sernik królewski
Więcej o:
Copyright © Agora SA