Sernik Izaura - połączenie murzynka i sernika. Genialny na co dzień i na imprezę. Jak go zrobić? Mamy przepis
Upieczenie dwóch ciast – murzynka i sernika – może kusić wszystkich łakomczuchów. W końcu oba są takie pyszne. Które z nich więc wybrać? Przecież objadanie się taką ilością słodkości nie jest najzdrowsze... Jeśli nie możecie się zdecydować, zróbcie po prostu sernik Izaura. Połączenie ciasta czekoladowego i sernika to rozwiązanie wprost idealne. A gdy jeszcze całości dopełnia aromatyczna polewa czekoladowa... Poezja! Sprawdźcie przepis na sernik Izaura.
Sernik Izaura – przepis
Składniki (na blachę ok. 25 x 28 cm):
Na ciasto czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 200 g masła lub margaryny,
- 2 łyżki oleju,
- 4 jajka,
- pół szklanki cukru,
- 4 łyżki kakao (bez dodatku cukru),
- opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 kg twarogu (mielonego z wiaderka lub zwykłego, ale trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa),
- 6 jajek,
- opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego*,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g miękkiego masła,
- pół szklanki cukru,
- szczypta soli
Na polewę czekoladową:
- tabliczka czekolady deserowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mleka
Jeśli używacie budyniu niesłodzonego, dodajcie trochę więcej cukru, bo ciasto może wyjść za mało słodkie.
Sernik Izaura – sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem kakao, cukru i cukru wanilinowego. Dokładnie mieszamy i masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Do miski z mąką wlewamy żółtka, a następnie dodajemy rozpuszczone masło, składniki łączymy. Na koniec dodajemy pianę z białek, która powoli mieszamy z pozostałym ciastem. Surowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Przygotowujemy masę serową: Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajka, a później porcjami przekładamy do miski trzykrotnie zmielony ser. Wsypujemy również budyń, mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli, wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto czekoladowe.
Przygotowujemy ciasto Izaura: Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy blachę z ciastem. Pieczemy je przez około godzinę. Gdy się upiecze, odstawiamy je do wystudzenia. Do garnuszka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy ciasto (można także wykorzystać wiórki kokosowe, kolorową posypkę lub płatki migdałów) i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
"Na stoku zarazić się nie da". Ale to, co dzieje się w knajpie... Obostrzenia nie obowiązują wszystkich?
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą
- Ciasto a la mleczna kanapka. Mamy prosty przepis na domową wersję
- Jak będzie wyglądać Wielkanoc 2021? Eksperci nie mają złudzeń. Raczej czekają nas obostrzenia
- Ciepłe, pyszne i pełne wartościowych składników. Idealne śniadanie z Sante!