Upieczenie dwóch ciast – murzynka i sernika – może kusić wszystkich łakomczuchów. W końcu oba są takie pyszne. Które z nich więc wybrać? Przecież objadanie się taką ilością słodkości nie jest najzdrowsze... Jeśli nie możecie się zdecydować, zróbcie po prostu sernik Izaura. Połączenie ciasta czekoladowego i sernika to rozwiązanie wprost idealne. A gdy jeszcze całości dopełnia aromatyczna polewa czekoladowa... Poezja! Sprawdźcie przepis na sernik Izaura.
Składniki (na blachę ok. 25 x 28 cm):
Na ciasto czekoladowe:
Na masę serową:
Na polewę czekoladową:
Jeśli używacie budyniu niesłodzonego, dodajcie trochę więcej cukru, bo ciasto może wyjść za mało słodkie.
Przygotowujemy ciasto czekoladowe: Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem kakao, cukru i cukru wanilinowego. Dokładnie mieszamy i masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Do miski z mąką wlewamy żółtka, a następnie dodajemy rozpuszczone masło, składniki łączymy. Na koniec dodajemy pianę z białek, która powoli mieszamy z pozostałym ciastem. Surowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Przygotowujemy masę serową: Masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy jajka, a później porcjami przekładamy do miski trzykrotnie zmielony ser. Wsypujemy również budyń, mąkę ziemniaczaną i odrobinę soli, wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na ciasto czekoladowe.
Przygotowujemy ciasto Izaura: Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C i wkładamy blachę z ciastem. Pieczemy je przez około godzinę. Gdy się upiecze, odstawiamy je do wystudzenia. Do garnuszka wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę, dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy. Tak przygotowaną polewą ozdabiamy ciasto (można także wykorzystać wiórki kokosowe, kolorową posypkę lub płatki migdałów) i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.