Idealne połączenie smakowe? Sernik straciatella z truskawkami. Zobacz, jak go zrobić

Szukasz pomysłu na wykorzystanie kolejnej łubianki truskawek? Dobrze to rozumiemy, tak trudno im się teraz oprzeć! Mamy idealną propozycję dla wielbicieli truskawek i serników. Przygotujcie obłędnie pyszny sernik straciatella z truskawkami. Sprawdźcie, jak go przygotować.

Sernik na zimno - przepis na przekąskę idealną do kawy

Sernik straciatella z truskawkami to ciasto, które pokochacie. Po pierwsze: to idealne połączenie smakowe. Po drugie: sernik wygląda po prostu bosko! Po trzecie: do jego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika. Brzmi jak idealne ciasto na początek lata. Zapraszamy po przepis.

Sernik straciatella z truskawkami – przepis

Składniki:

Na masę serową:

  • 500 g sera twarogowego w wiaderku lub trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 250 ml śmietanki kremówki 36-proc.,
  • 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru,
  • 25 g żelatyny w proszku,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g czekolady deserowej bądź gorzkiej,
  • 400 g truskawek (dobrze umytych i oczyszczonych z szypułek)

Na spód:

  • 250 g herbatników lub kruchych ciastek,
  • 50 g masła

Sernik straciatella z truskawkami – sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasteczkowy spód: Ciasteczka kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze (jeśli nie mamy takiej możliwości, można umieścić ciastka w dużym woreczku strunowym, spuścić powietrze, zamknąć woreczek i użyć wałka kuchennego do pokruszenia ciastek). Masło rozpuszczamy w niewielkim garnuszku i czekamy, aż przestygnie. Wtedy dodajemy je do pokruszonych ciastek, mieszamy i wyklejamy nimi spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przygotowujemy masę serową: Do ciepłej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia i wystudzenia. Następnie mieszamy rozpuszczoną żelatynę z jogurtem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier, porcjami nakładamy ser twarogowy i wlewamy jogurt z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach, a połowę truskawek kroimy drobno. Dodajemy je razem z czekoladą do masy serowej i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy.

Ozdabiamy ciasto: Na wierzchu sernika układamy pokrojone na połówki truskawki. Sernik możemy także udekorować resztą startej czekolady oraz bitą śmietaną. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, a co najmniej na 4 godziny. Podajemy schłodzone.

Zobacz wideo Lubisz serniki? Koniecznie przygotuj także ten z brzoskwiniami i malinami

Wskazówki:

  • Taki sernik możesz również przygotować na tradycyjnym biszkopcie lub cieniutkim spodzie z ciasta kruchego. Możesz także wykorzystać okrągłe lub podłużne biszkopty;
  • ciasto można ozdobić, używając galaretki. Przygotuj dwie galaretki truskawkowe i rozmieszaj je w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstaw je do wystudzenia i częściowego stężenia. Gdy wyłożysz masę serową oraz ułożysz na niej truskawki, wylej ostrożnie tężejącą galaretkę na wierzch i odstaw sernik do lodówki;
  • sernik straciatella z truskawkami można uzupełnić, dodając do niego liście świeżej mięty lub melisy. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA