Sernik straciatella z truskawkami to ciasto, które pokochacie. Po pierwsze: to idealne połączenie smakowe. Po drugie: sernik wygląda po prostu bosko! Po trzecie: do jego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika. Brzmi jak idealne ciasto na początek lata. Zapraszamy po przepis.
Składniki:
Na masę serową:
Na spód:
Przygotowujemy ciasteczkowy spód: Ciasteczka kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze (jeśli nie mamy takiej możliwości, można umieścić ciastka w dużym woreczku strunowym, spuścić powietrze, zamknąć woreczek i użyć wałka kuchennego do pokruszenia ciastek). Masło rozpuszczamy w niewielkim garnuszku i czekamy, aż przestygnie. Wtedy dodajemy je do pokruszonych ciastek, mieszamy i wyklejamy nimi spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy masę serową: Do ciepłej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia i wystudzenia. Następnie mieszamy rozpuszczoną żelatynę z jogurtem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier, porcjami nakładamy ser twarogowy i wlewamy jogurt z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach, a połowę truskawek kroimy drobno. Dodajemy je razem z czekoladą do masy serowej i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Ozdabiamy ciasto: Na wierzchu sernika układamy pokrojone na połówki truskawki. Sernik możemy także udekorować resztą startej czekolady oraz bitą śmietaną. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, a co najmniej na 4 godziny. Podajemy schłodzone.
Wskazówki: