Idealne połączenie smakowe? Sernik straciatella z truskawkami. Zobacz, jak go zrobić
Sernik na zimno - przepis na przekąskę idealną do kawy
Sernik straciatella z truskawkami to ciasto, które pokochacie. Po pierwsze: to idealne połączenie smakowe. Po drugie: sernik wygląda po prostu bosko! Po trzecie: do jego przygotowania nie potrzebujecie piekarnika. Brzmi jak idealne ciasto na początek lata. Zapraszamy po przepis.
Sernik straciatella z truskawkami – przepis
Składniki:
Na masę serową:
- 500 g sera twarogowego w wiaderku lub trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 250 ml śmietanki kremówki 36-proc.,
- 150 g jogurtu naturalnego lub kefiru,
- 25 g żelatyny w proszku,
- 1/3 szklanki ciepłej wody,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g czekolady deserowej bądź gorzkiej,
- 400 g truskawek (dobrze umytych i oczyszczonych z szypułek)
Na spód:
- 250 g herbatników lub kruchych ciastek,
- 50 g masła
Sernik straciatella z truskawkami – sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasteczkowy spód: Ciasteczka kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze (jeśli nie mamy takiej możliwości, można umieścić ciastka w dużym woreczku strunowym, spuścić powietrze, zamknąć woreczek i użyć wałka kuchennego do pokruszenia ciastek). Masło rozpuszczamy w niewielkim garnuszku i czekamy, aż przestygnie. Wtedy dodajemy je do pokruszonych ciastek, mieszamy i wyklejamy nimi spód tortownicy o średnicy ok. 23 cm. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Przygotowujemy masę serową: Do ciepłej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia i wystudzenia. Następnie mieszamy rozpuszczoną żelatynę z jogurtem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier, porcjami nakładamy ser twarogowy i wlewamy jogurt z żelatyną. Wszystko dokładnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera. Czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach, a połowę truskawek kroimy drobno. Dodajemy je razem z czekoladą do masy serowej i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Ozdabiamy ciasto: Na wierzchu sernika układamy pokrojone na połówki truskawki. Sernik możemy także udekorować resztą startej czekolady oraz bitą śmietaną. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, a co najmniej na 4 godziny. Podajemy schłodzone.
Wskazówki:
- Taki sernik możesz również przygotować na tradycyjnym biszkopcie lub cieniutkim spodzie z ciasta kruchego. Możesz także wykorzystać okrągłe lub podłużne biszkopty;
- ciasto można ozdobić, używając galaretki. Przygotuj dwie galaretki truskawkowe i rozmieszaj je w wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstaw je do wystudzenia i częściowego stężenia. Gdy wyłożysz masę serową oraz ułożysz na niej truskawki, wylej ostrożnie tężejącą galaretkę na wierzch i odstaw sernik do lodówki;
- sernik straciatella z truskawkami można uzupełnić, dodając do niego liście świeżej mięty lub melisy.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa