Składniki (5porcji)
-
Herbatniki - 10 pokruszonychMasło - 5 łyżek stopionegoCukier - 1.5 szklankiŚmietana kremówka 36 proc. - 1/2 szklankiKawa rozpuszczalna - 4 łyżeczkiOlejek waniliowy - kilka łyżeczekSer koryciński - 1 kg trzykrotnie zmielonegoJajka - 4 dużeMąka pszenna - 2 łyżkiCzekolada deserowa - 20 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Zagniatamy herbatniki z masłem i 1/4 szklanki cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy (o śr. 20 cm). Pieczemy 10 minut, studzimy.
2 / 3
Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem. W drugim naczyniu miksujemy ser, aż uzyska gładką konsystencję. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką.
3 / 3
Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba - jakieś 5-10 minut dłużej. Sernik powinien stygnąć w formie przez około 6 godzin.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory