Pyszne ciasto z serkiem mascarpone, czyli porzeczkowiec w roli głównej
Pyszne ciasto to pojęcie bardzo ogólne, gdyż każdy ma swoje ulubione smaki i te mniej preferowane. Niemniej jednak każdy dobry wypiek powinien charakteryzować się słodkim smakiem, odpowiednim poziomem wilgotności i idealnie puszystym kremem. Takie połączenie gwarantuje sukces. Odpowiedzią na to są ciasta z masami na bazie mascarpone. Jednym z pysznych ciast z serkiem mascarpone jest bez wątpienia porzeczkowiec. Do jego wykonania potrzebujemy:
Składniki:
- ciasto: 3/4 szklanki oleju, 0,5 szklanki wody, szklanka cukru, 4 łyżki ciemnego kakao, 5 jajek, 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody oczyszczonej
- krem z sera kremowego: 500 g sera mielonego na sernik, 200 g masła, 4 łyżki cukru pudru
- krem śmietankowy: 500 ml kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 250 g mascarpone
- dodatkowo: 600 g dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Olej, wodę, szklankę cukru i kakao umieścić w garnku i trzymać na palniku do rozpuszczenia składników. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
- Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać wystudzoną mieszankę i wymieszać wszystko szpatułką.
- Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i dodać do ciasta. Ponownie delikatnie wymieszać.
- Formę do ciasta wyłożyć papierem, przelać do niej ciasto i piec w 180°C do suchego patyczka (ok. 40 min). Po wystygnięciu dzielić na dwa blaty.
- Masło utrzeć na puch wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawać ser mielony.
- Dobrze schłodzoną śmietankę i mascarpone ubić razem na gesty krem. Na koniec dodać cukier. Ubijać niezbyt długo, aby krem się nie zwarzył.
- Pierwszy blat posmarować połową dżemu. Na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim blatem i posmarować resztą dżemu. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy i posypać startą czekoladą.
- Po przełożeniu schować do lodówki na kilka godzin.
Pyszne ciasto czekoladowe, czyli tradycyjny murzynek
Każde dziecko powie, że pyszne ciasto czekoladowe to murzynek. Większość z nas pamięta je z dzieciństwa. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga niewielu składników.
Składniki:
- 5 jajek rozmiar L, 2 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 4 łyżki ciemnego kakao, 125 ml wody, łyżeczka proszku do pieczenia
- polewa: 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao, kostka margaryny do pieczenia
Przygotowanie:
- W rondelku roztapiamy masło razem z cukrem oraz wodą i kakao. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się dokładnie rozpuszczą i ze sobą połączą. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Białka ubij na sztywno, następnie dodaj do nich pojedynczo żółtka. Następnie powoli dolewaj przestudzoną masę kakaową. Na końcu dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
- Kwadratową formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut - do suchego patyczka.
- Po wyjęciu przestudź ciasto i przygotuj polewę: rozpuść wszystkie składniki w rondelku i mieszaj aż się połączą. Polewę rozprowadź na ciepłym jeszcze cieście.
Zobacz wideo Zobacz też przepis na sernik mango
Pyszne ciasto z truskawkami: przepis
Pyszne ciasto z truskawkami to wypiek, którego nie może zabraknąć podczas sezonu na te owoce. Ten w naszym kraju przypada na przełom maja i czerwiec.
Najprostszy przepis na pyszne ciasto z truskawkami to połączenie puszystego biszkoptu, świeżych truskawek oraz kremu z bitej śmietany. Taki wypiek najlepiej przygotowywać w tortownicy, na kilka godzin przed podaniem, tak aby krem zdążył nieco zesztywnieć.
Pyszne ciasto do kawy: najpopularniejsze desery
Jeśli wziąć pod uwagę preferencje większości fanów deserów, to na liście pysznych ciast do kawy na pewno nie zabraknie takich wypieków, jak:
To tylko mały wycinek tego jak wiele ciast można w kilka chwil przygotować w domowym zaciszu i delektować się nimi przy dobrej kawie.
Zobacz też: Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz to hit do kawki. Puszyste, owocowe, obłędne