Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste

Przepis na tiramisu znają chyba wszyscy zapaleni cukiernicy - nie tylko profesjonalni. Najważniejszy składnik tego deseru? Mascarpone. Co jeśli nie ma go w domu albo - co gorsza - w sklepie? Bez problemu zrobicie je samodzielnie.

Jak zrobić mascarpone?

Ten włoski serek to podstawa wielu kremów i deserów. Można też używać go do dań wytrawnych, na przykład jako składnik sosu do makaronu, zup czy włoskich pierożków ravioli. Jest dość tłusty i ma delikatny, lekko słodki smak. Włoskie pochodzenie, a także fakt, że to produkt mleczny mogą sprawiać wrażenie, że jego przygotowanie we własnym domu jest skomplikowane i wymaga wykorzystania specjalnych narzędzi. Nic bardziej mylnego. Zobaczcie, jak się za to zabrać.

Ale zanim mascarpone, sprawdźcie też, jak zrobić domowy twaróg. W poniższym artykule wszystko wyjaśniamy:

Jak zrobić mascarpone - przepis

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki (36 proc. tłuszczu)
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotowujemy trochę wody (2-3 cm wysokości naczynia). Śmietankę umieszczamy w miseczce i ustawiamy na garnku z wrzątkiem. Podgrzewamy, aż płyn osiągnie temperaturę 85 st. C lub po prostu będzie bardzo gorący, ale jeszcze nie będzie się gotował. Potrwa to kilkanaście minut. Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Całość podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Następnie ściągamy śmietankę z kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostudzenia.

Sitko umieszczamy na misce, a na nim czystą gazę lub bawełnianą ściereczkę. Przelewamy na niego masę mascarpone i pozostawiamy do obcieknięcia na godzinę. Po tym czasie zawijamy brzegi materiału do środka, obciążamy talerzykiem i odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie mascarpone przekładamy na talerzyk.

Domowe mascarpone najlepiej przechowywać przykryte folią, by nie wyschło. Powinno się je wykorzystać w przeciągu kilku dni.

Zobacz wideo

Mascarpone - inspiracje na desery

Tiramisu
Tiramisu fot. uniqueton / shutterstock.com

Deser z mascarpone to najpopularniejsze wykorzystanie tego serka. Z jego dodatkiem najchętniej przygotowuje się serniki na zimno, tarty (na przykład banoffee pie) musy, kremy oraz tynki do tortów. To też doskonała baza kremu do naleśników - polecamy do tych czekoladowych z malinami. Świetnie sprawdzi się też w domowych lodach i cieście z owocami, w sezonie na przykład z truskawkami albo tymi z syropu. Jeśli poszukujecie przepisu na klasyk - włoskie tiramisu - zerknijcie do artykułu poniżej:

Lubicie takie domowe przepisy na tego typu produkty? Co jeszcze przygotowujecie samodzielnie?

Więcej o: