Jak zrobić twaróg? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać [INSTRUKCJA]

Jak zrobić twaróg samodzielnie? To wcale nie jest trudne. Domowy twaróg każdy może zrobić w domu, wystarczą dobre składniki, chwila cierpliwości i dokładna instrukcja, którą znajdziecie u nas. Twaróg domowy - jak zrobić? Sprawdźcie.

Wszyscy, którzy próbowali domowego twarogu, bez wątpienia wiedzą, że ten ze sklepu nie dorasta mu do pięt. Samodzielne przygotowanie twarogu było niegdyś na wsi codziennością - i wciąż tak jest w niektórych miejscach - dziś natomiast wielu osobom może wydawać się trudnym wyzwaniem. To jednak wcale nie jest takie trudne. Dziś mamy dla was instrukcję - sprawdźcie, jak zrobić domowy twaróg.

Domowy twaróg - przepis ze zsiadłego mleka

Składniki (na około 600 g twarogu): 

  • 3 l mleka (prosto od krowy lub świeżego, pełnotłustego mleka ze sklepu - nie UHT!)

Ponadto należy przygotować:

  • gęste sito,
  • czystą pieluchę tetrową lub duży kawałek gazy,
  • dużą miskę,
  • łyżkę cedzakową

Jak zrobić twaróg ze zsiadłego mleka?

Świeże mleko przelewamy do dużej miski lub garnka i przez 2-3 dni przechowujemy w temperaturze pokojowej, aby się zsiadło. Przez ten czas nie mieszamy go, tylko pierwszego dnia możemy zdjąć z powierzchni warstwę śmietany.

Zsiadłe mleko podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas utrzymujemy temperaturę około 45°C przez około 30 minut. Im wolniej podgrzewamy mleko, tym delikatniejszy będzie ser. Podgrzane mleko zostawiamy do wystudzenia, a potem skrzepnięty ser zbieramy łyżką cedzakową na sitko wyłożone tetrą i postawione na dużej misce. Po przełożeniu całego sera zawijamy rogi materiału i przenosimy ser do lodówki. Możemy go przechowywać przez około tydzień. Powstałej serwatki nie wylewamy - można ją wypić, upiec na niej pieczywo, ugotować kaszę lub podlać nią rośliny. 

Zobacz wideo Domowy twaróg najlepiej jeść solo. Mozna jednka wykorzystać go do wspaniałego sernika - na przykład dyniowego.

Domowy twaróg - przepis (ze słodkiego mleka i maślanki)

Składniki (na około 600 g twarogu):

  • 3 l mleka (prosto od krowy lub świeżego, pełnotłustego mleka ze sklepu - nie UHT!),
  • 0,5 l maślanki,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu

Ponadto należy przygotować:

  • gęste sito,
  • czystą pieluchę tetrową lub duży kawałek gazy,
  • dużą miskę 

Jak zrobić domowy twaróg ze słodkiego mleka i maślanki?

Do dużego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Wtedy zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy sok z cytryny lub ocet, mieszamy. Następnie powoli wlewamy maślankę. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż zacznie oddzielać się żółtawa serwatka i ser. 

Na dużej misce kładziemy gęste sitko i wykładamy je pieluchą bądź gazą. Następnie wylewamy na nią całą zawartość garnka. Na sicie pozostanie ser, do miski będzie zaś skapywać serwatka. Gdy cała serwatka ścieknie, zawijamy go w tetrę. Przechowujemy go w lodówce maksymalnie przez 7 dni, cały czas zawinięty w wilgotny materiał. Serwatki nie wylewamy - jest bogata w składniki odżywcze - możemy ją wypić, upiec na niej chleb, ugotować ryż czy kaszę. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.