Wszyscy, którzy próbowali domowego twarogu, bez wątpienia wiedzą, że ten ze sklepu nie dorasta mu do pięt. Samodzielne przygotowanie twarogu było niegdyś na wsi codziennością - i wciąż tak jest w niektórych miejscach - dziś natomiast wielu osobom może wydawać się trudnym wyzwaniem. To jednak wcale nie jest takie trudne. Dziś mamy dla was instrukcję - sprawdźcie, jak zrobić domowy twaróg.
Składniki (na około 600 g twarogu):
Ponadto należy przygotować:
Świeże mleko przelewamy do dużej miski lub garnka i przez 2-3 dni przechowujemy w temperaturze pokojowej, aby się zsiadło. Przez ten czas nie mieszamy go, tylko pierwszego dnia możemy zdjąć z powierzchni warstwę śmietany.
Zsiadłe mleko podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas utrzymujemy temperaturę około 45°C przez około 30 minut. Im wolniej podgrzewamy mleko, tym delikatniejszy będzie ser. Podgrzane mleko zostawiamy do wystudzenia, a potem skrzepnięty ser zbieramy łyżką cedzakową na sitko wyłożone tetrą i postawione na dużej misce. Po przełożeniu całego sera zawijamy rogi materiału i przenosimy ser do lodówki. Możemy go przechowywać przez około tydzień. Powstałej serwatki nie wylewamy - można ją wypić, upiec na niej pieczywo, ugotować kaszę lub podlać nią rośliny.
Składniki (na około 600 g twarogu):
Ponadto należy przygotować:
Do dużego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Wtedy zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy sok z cytryny lub ocet, mieszamy. Następnie powoli wlewamy maślankę. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż zacznie oddzielać się żółtawa serwatka i ser.
Na dużej misce kładziemy gęste sitko i wykładamy je pieluchą bądź gazą. Następnie wylewamy na nią całą zawartość garnka. Na sicie pozostanie ser, do miski będzie zaś skapywać serwatka. Gdy cała serwatka ścieknie, zawijamy go w tetrę. Przechowujemy go w lodówce maksymalnie przez 7 dni, cały czas zawinięty w wilgotny materiał. Serwatki nie wylewamy - jest bogata w składniki odżywcze - możemy ją wypić, upiec na niej chleb, ugotować ryż czy kaszę.