Jak zrobić twaróg? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać [INSTRUKCJA]

Jak zrobić twaróg samodzielnie? To wcale nie jest trudne. Domowy twaróg każdy może zrobić w domu, wystarczą dobre składniki, chwila cierpliwości i dokładna instrukcja, którą znajdziecie u nas. Twaróg domowy - jak zrobić? Sprawdźcie.

Wszyscy, którzy próbowali domowego twarogu, bez wątpienia wiedzą, że ten ze sklepu nie dorasta mu do pięt. Samodzielne przygotowanie twarogu było niegdyś na wsi codziennością - i wciąż tak jest w niektórych miejscach - dziś natomiast wielu osobom może wydawać się trudnym wyzwaniem. To jednak wcale nie jest takie trudne. Dziś mamy dla was instrukcję - sprawdźcie, jak zrobić domowy twaróg.

Twaróg Czy twaróg można mrozić? Tak, ale są ważne zasady. Wyjaśniamy

Domowy twaróg - przepis ze zsiadłego mleka

Składniki (na około 600 g twarogu): 

  • 3 l mleka (prosto od krowy lub świeżego, pełnotłustego mleka ze sklepu - nie UHT!)

Ponadto należy przygotować:

  • gęste sito,
  • czystą pieluchę tetrową lub duży kawałek gazy,
  • dużą miskę,
  • łyżkę cedzakową

Jak zrobić twaróg ze zsiadłego mleka?

Świeże mleko przelewamy do dużej miski lub garnka i przez 2-3 dni przechowujemy w temperaturze pokojowej, aby się zsiadło. Przez ten czas nie mieszamy go, tylko pierwszego dnia możemy zdjąć z powierzchni warstwę śmietany.

Zsiadłe mleko podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas utrzymujemy temperaturę około 45°C przez około 30 minut. Im wolniej podgrzewamy mleko, tym delikatniejszy będzie ser. Podgrzane mleko zostawiamy do wystudzenia, a potem skrzepnięty ser zbieramy łyżką cedzakową na sitko wyłożone tetrą i postawione na dużej misce. Po przełożeniu całego sera zawijamy rogi materiału i przenosimy ser do lodówki. Możemy go przechowywać przez około tydzień. Powstałej serwatki nie wylewamy - można ją wypić, upiec na niej pieczywo, ugotować kaszę lub podlać nią rośliny. 

Zobacz wideo Domowy twaróg najlepiej jeść solo. Mozna jednka wykorzystać go do wspaniałego sernika - na przykład dyniowego.

Domowy twaróg - przepis (ze słodkiego mleka i maślanki)

Składniki (na około 600 g twarogu):

  • 3 l mleka (prosto od krowy lub świeżego, pełnotłustego mleka ze sklepu - nie UHT!),
  • 0,5 l maślanki,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu

Ponadto należy przygotować:

  • gęste sito,
  • czystą pieluchę tetrową lub duży kawałek gazy,
  • dużą miskę 

Jak zrobić domowy twaróg ze słodkiego mleka i maślanki?

Do dużego garnka wlewamy mleko i zagotowujemy. Wtedy zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy sok z cytryny lub ocet, mieszamy. Następnie powoli wlewamy maślankę. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż zacznie oddzielać się żółtawa serwatka i ser. 

Na dużej misce kładziemy gęste sitko i wykładamy je pieluchą bądź gazą. Następnie wylewamy na nią całą zawartość garnka. Na sicie pozostanie ser, do miski będzie zaś skapywać serwatka. Gdy cała serwatka ścieknie, zawijamy go w tetrę. Przechowujemy go w lodówce maksymalnie przez 7 dni, cały czas zawinięty w wilgotny materiał. Serwatki nie wylewamy - jest bogata w składniki odżywcze - możemy ją wypić, upiec na niej chleb, ugotować ryż czy kaszę. 

'Kanon kuchni polskiej, bez względu na to, jak górnolotnie będzie to brzmieć, stoi twarogami' Tym kwaśniejszy, im później jest robiony, czyli o tajemnicach twarogu

Więcej o: