Czy twaróg można mrozić? Tak, ale są ważne zasady. Wyjaśniamy

Mrożenie jest doskonałym sposobem na to, by zachować na dłużej niewykorzystane jedzenie i nie marnować go. Do mrożenia jednak nadają się nie wszystkie produkty. Czy można mrozić twaróg? Wszystko wyjaśniamy.

Czy można mrozić twaróg, jeśli nie wykorzystamy całego opakowania? A może lepiej oddać go komuś lub po prostu wyrzucić? Takie pytania stawiamy sobie często, gdy mamy nadmiar produktów lub musimy opróżnić lodówkę przed wyjazdem. Wyjaśniamy, czy można mrozić twaróg.

Mrożenie twarogu – tak czy nie?

Twaróg to produkt, który śmiało można zamrozić. Jeśli nie będzie leżał w zamrażalniku zbyt długo, jego smak oraz konsystencja nie powinny się znacząco zmienić. Jeżeli należycie do osób, które są bardzo wrażliwe na ewentualne pogorszenie smaku, wykorzystajcie rozmrożony ser biały do przygotowania potraw na ciepło. Taki twaróg można zużyć do przygotowania klusek leniwych, pierogów ruskich czy użyć w zapiekance. Po zmieleniu można także zrobić z niego masę serową do sernika. Po obróbce termicznej ewentualne zmiany smaku i konsystencji będą wręcz niezauważalne.

Mrożenie twarogu – świeżość to podstawa

Najważniejszą zasadą, o której należy pamiętać przy mrożeniu twarogu, a także innych produktów, jest ich świeżość. Mrozi się tylko świeże, niedawno napoczęte artykuły spożywcze. Wynika to z faktu, że po rozmrożeniu szybciej się psują, łatwiej się w nich namnażają bakterie, których niska temperatura nie niszczy. Mrożenie twarogu leżącego już kilka dni po otwarciu nie jest dobrym pomysłem – lepiej wykorzystać go w inny sposób. O czym jeszcze należy pamiętać?

Jak mrozić twaróg – zasady

Poza tym, że mrozimy tylko świeży twaróg, pamiętajmy także o:

  • hermetycznym zamknięciu – może być dokładnie umyte pudełko do przechowywania żywności lub folia z zapięciem,
  • krótkim przechowywaniu – nie zostawiajmy twarogu w zamrażalniku na długie miesiące, bo może się popsuć. Najlepiej wykorzystać go przy najbliższej okazji, ale przyjmuje się, że twaróg można mrozić maksymalnie przez około dwa miesiące,
  • mrożeniu schłodzonego produktu – nie mrozimy twarogu ogrzanego do temperatury pokojowej. Do zamrażalnika wkładamy taki, który wcześniej leżał już w lodówce,
  • mrożeniu twarogu w jednym kawałku - rozdrobniony szybciej traci wilgoć, a więc i właściwości oraz smak.
Zobacz wideo Lubicie serniki? Spróbujcie tego z pistacjami - niebo w gębie!

Co jeśli nie mrożenie?

Jeśli nie chcesz mrozić twarogu lub został otwarty kilka dni temu albo nie masz miejsca w zamrażalniku, wcale nie musisz go wyrzucać. Twaróg możesz pokruszyć i wykorzystać jako posypkę do zapiekanki – posyp nim jej wierzch na 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Jeśli twaróg już gliwieje, dodaj do niego łyżkę sody oczyszczonej i odstaw, by zgliwiał całkowicie. Potem przesmaż go na patelni z łyżką masła, żółtkiem, łyżką kminku i solą. Powstanie pyszny smażony ser, doskonale znany w Wielkopolsce.

Jeśli nie przekonują cię te pomysły, podziel się twarogiem – zapytaj, czy ktoś z bliskich nie ma ochoty go wykorzystać do jakiegoś dania. Upewnij się, czy w twojej miejscowości nie działają "jadłodzielnie" - specjalne miejsca, w których zostawia się jedzenie, które każdy może odebrać za darmo. Twaróg należy zostawić w lodówce, dobrze zamknięty, najlepiej z karteczką z datą otwarcia i datą ważności spisaną z opakowania.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.