Ricotta to ser, który powstaje z mleka koziego, krowiego lub owczego. Jest niesolony, konsystencją przypomina twaróg, więc może być wykorzystywany zarówno jako składnik wytrawnych potraw, jak i słodkich dań.
Co ciekawe, smakiem ricotty mogą się cieszyć także ci, którzy nie jedzą składników pochodzenia zwierzęcego. Na początek przepis wegański na migdałową ricottę, a później koniecznie sprawdźcie bardziej konwencjonalne przepisy, np. na przepyszne placki.
Składniki:
120 g płatków migdałowych
60 ml soku z cytryny
60 ml mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
sól i czarny pieprz
1 burak ćwikłowy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka zaataru
Sposób przygotowania:
Migdały namaczamy przez noc w gorącej wodzie, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym i płatkami drożdżowymi, aż powstanie "ricotta" - lekko grudkowaty, gęsty twarożek. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy buraka w grubą kostkę. "Ricottę" rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawałkami buraka i oprószamy solą, skrapiamy oliwą i posypujemy zaatarem. Podajemy na przystawkę - np. ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.
Autor: Marta Dymek
Takie placki zjedzone na śniadanie to dobry początek dnia. Zamiast cukru pudru można posmarować je odrobiną konfitury.
Składniki:
17-18 dag mąki
40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
20 dag sera ricotta lub kremowego twarożku
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanych migdałów
4 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia
cukier puder
Sposób przygotowania:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z jabłkami, serem, miodem i migdałami, posól, przypraw do smaku gałką muszkatołową i cynamonem. Dodaj pianę z białek, usmaż placuszki - najlepiej na sklarowanym maśle lub oleju. Osącz z tłuszczu, posyp cukrem pudrem.
Źródło: Nowa Kuchnia Polska
Wytrawne babeczki mogą być świetnym pomysłem na przystawkę. W tym przepisie są wykorzystane dwa rodzaje sera: żółty w cieście, a ricotta w nadzieniu.
Składniki:
Ciasto serowe:
według przepisu podstawowego:
150 g zimnego masła
150 g żółtego sera
1 szklanka mąki
pieprz lub gałka muszkatołowa
sól
ew. 1-2 żółtka
Farsz:
30-35 pomidorków koktajlowych
4-6 łyżek ricotty
kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania:
Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Na upieczone spody kładziemy pomidorki, na nich ricottę i zapiekamy 10-15 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym tymiankiem (możemy zastąpić bazylią).
Zupy z ricottą pewnie jeszcze nie próbowaliście, ale warto!
Składniki:
3 szklanki bulionu z kurczaka
1/4 szklanki wody
Oraz:
1/4 łyżeczki pieprzu
3 jajka
25-30 dag ricotty
1 łyżka startego żółtego sera
1 łyżka posiekanej natki
sól do smaku
Klopsiki:
25-30 dag mielonej wołowiny
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżeczki startego parmezanu
1/3 szklanki tartej bułki
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Bulion i wodę wlewamy do rondla. Ucieramy jajko z mięsem, natką, parmezanem, tartą bułką. Doprawiamy solą i pieprzem, lepimy małe klopsiki. Wkładamy je do wrzącego bulionu, gotujemy 45 minut. Ubijamy jajka z ricottą, żółtym serem i natką. Solimy i pieprzymy. Dodajemy tę mieszaninę do gorącej zupy, delikatnie mieszając. Podgrzewamy jeszcze przez 10 minut.
Szpinak to obok łososia chyba najczęściej łączony z ricottą składnik potraw wytrawnych. Takie raviolini to klasyka włoskiej kuchni.
Składniki:
Nadzienie:
500 g liści szpinaku
150 g kremowego serka
150 g ricotty
20 g startego parmezanu
szczypta chilli w proszku
4 żółtka
Oraz:
250 g ciasta makaronowego I lub II
sól i pieprz do smaku
50 g masła
8 dużych liści szałwii
50 g startego parmezanu
Sposób przygotowania:
Robimy nadzienie. Szpinak blanszujemy przez minutę, cedzimy i dokładnie odciskamy. Studzimy i grubo siekamy. Łączymy z kremowym serkiem, ricottą, parmezanem i chilli. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy osiem krążków o średnicy 11-12 cm. Bierzemy cztery kawałki ciasta, na środku każdego formujemy krążek z nadzienia, tak by w jego centrum swobodnie zmieściło się żółtko. Ostrożnie układamy żółtko w krążku z farszu - nie może się rozlać! Oprószamy solą i pieprzem. Ciasto wokół nadzienia zwilżamy wodą, delikatnie nakładamy czysty krążek ciasta, dokładnie, ale ostrożnie, sklejamy brzegi (dociskamy je widelcem). Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, gotujemy po dwa ravioloni naraz (po 5 minut). Wyławiamy łyżką cedzakową. Na patelni na maśle podsmażamy na chrupko liście szałwii, zdejmujemy je. Pierożki układamy na talerzach, polewamy masłem szałwiowym, posypujemy parmezanem i pokruszoną szałwią. Rada: Najwygodniej zrobić równy krążek z nadzienia, szprycując je z rękawa cukierniczego. Szprycujemy jedno kółko, do środka wkładamy żółtko i szprycujemy kolejne kółko z nadzienia. Dzięki temu stworzymy wokół żółtka otoczkę na wysokość mniej więcej 1,5 cm.
Autor: Olga Badowska
Lazania z mięsem mielonym to sycące obiadowe danie. Warto spróbować wersji z dodatkiem aż trzech serów: ricotta, mozzarella i parmezan mają inne smaki i świetnie współgrają.
Składniki:
1 opakowanie lazanii
60 dag ricotty
50 dag startej mozzarelli
12 dag parmezanu
30 dag mrożonego szpinaku
2 jajka
oliwa do posmarowania formy
Sos:
40 dag mielonej wołowiny
1 kg pomidorów pelati (z puszki)
2 cebule
2 marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka oliwy
pęczek bazylii
listek laurowy
łyżeczka oregano
ostra papryka
cukier
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Zrób sos: posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmaż na oliwie (12 minut). Dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj resztę składników, duś 15 minut. Wyjmij listek laurowy, przypraw i ostudź. Ricottę wymieszaj z połową szklanki parmezanu, dodaj rozmrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem. Wbij jajka, wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na dno wlej pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadź. Na sosie rozłóż płaty makaronu, posmaruj częścią ricotty. Posyp mozzarellą, polej sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Zakończ warstwą makaronu, posmaruj ricottą i posyp mozzarellą wymieszaną z parmezanem. Przykryj folią aluminiową, piecz 40 minut w temp. 180 st. Następnie odkryj lazanię, piecz jeszcze 30-40 minut.
Autor: Grzegorz Goleń
Skoro ricotta przypomina twaróg, koniecznie trzeba spróbować, jak sprawdza się w sernikach. Ten, z korzennymi przyprawami będzie smakował pysznie nie tylko w święta.
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
Spód:
250 g pierniczków
1 łyżka cukru pudru
80 g masła
Nadzienie:
170 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
400 g kremowego serka
200 g ricotty
2 jajka + 1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
ziarenka z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Pierniczki miksujemy w malakserze, łączymy z cukrem pudrem i rozpuszczonym masłem. Wylepiamy masą dno i brzegi tortownicy. Pieczemy 5 minut, studzimy. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 st. C. Robimy nadzienie. Ubijamy śmietankę, dodając cukier puder. Oddzielnie ubijamy kremowy serek z ricottą, kolejno miksujemy z jajkami i żółtkiem, delikatnie łączymy z ubitą śmietanką. Mieszamy z mąką, przyprawami i wanilią. Wlewamy masę na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika na 45-60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na godzinę. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny, aby całkowicie się zestaliło.
Autor: Olga Badowska
Zamiast wiśni można wykorzystać czereśnie.
Składniki:
350 g rabarbaru
70 g drobnego cukru
1 laska wanilii
sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
150 g wydrylowanych wiśni
250 g ricotty
2 łyżki cukru pudru
ok. 900 g słodkiego ciasta kruchego
1 jajko
cukier trzcinowy do posypania
Sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki o długości 2 cm. W rondelku zagotowujemy go z drobnym cukrem, ziarenkami wyskrobanymi z wanilii, sokiem i połową skórki pomarańczowej. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, przez 20 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Studzimy i łączymy z posiekanymi wiśniami. Ricottę mieszamy z pozostałą skórką i cukrem pudrem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm, schładzamy w lodówce. Następnie wycinamy krążki o średnicy 9-10 cm. Połowę z nich układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na każdym krążku układamy po 1/2 łyżki masy serowej i po porcji owoców, zostawiając centymetrowe brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy pozostałymi krążkami ciasta. Sklejamy, dociskając widelcem. Na środku każdego krążka nacinamy krzyżyk, smarujemy jajkiem i oprószamy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok. 25 minut na złoto. Podajemy z resztą ricotty, jeśli coś zostało.
Autor: Olga Badowska