Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu

Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie na całą Polskę kuchnia wielkopolska. Jak zrobić gzik? Wystarczy wymieszać twaróg ze śmietaną, a także szczypiorkiem i (w zależności od wariantu) również rzodkiewką lub innymi, ulubionymi dodatkami, a następnie doprawić do smaku. Tak przygotowany gzik świetnie smakuje nie tylko na kanapce. Wielkopolski hit kulinarny to pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z dodatkiem twarogu, które na pewno zasmakują każdemu amatorowi dań z ziemniakami. Sprawdźcie nasz przepis na gzik i pomysły na jego wykorzystanie.

Gzik - co to znaczy?

Gzik pobudza do pracy nie tylko nasze kubki smakowe, lecz także szare komórki. Wiele osób zastanawia się nad tym, skąd wzięła się jego nazwa. Choć w licznych źródłach możesz znaleźć informację o tym, że słowo gzik oznacza małego gza, nie wszyscy znawcy zgadzają się, że właśnie to miał na myśli autor nazwy wielkopolskiej potrawy. W gwarze wielkopolskiej "gzik" oznacza również "smarkacza", co w zasadzie także mówi nam niewiele na temat pochodzenia nazwy.

Twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem, pod nazwą gzik, jest jednak znany także na Kujawach. Tam też gzik oznacza po prostu twaróg i być może w tym możemy upatrywać źródła jego nazwy.

Z twarogu przygotujesz również pyszny sernik z patelni z naszego przepisu:

Zobacz wideo

Jak zrobić gzik?

Do przygotowania gzika potrzebujesz po pierwsze twarogu. Klasycznie jest to twaróg tłusty lub półtłusty, ale możesz również przygotować gzik w wersji lekkiej i wykorzystać twaróg chudy. Drugi ważny składnik to śmietana - jej tłustość dobierz wedle uznania. Zamiast śmietany możesz również przygotować gzik z mlekiem lub - w lżejszej wersji - gzik z jogurtem naturalnym.

Co jeszcze dodać do gzika? Kolejne składniki to szczypiorek, a także - jeśli masz ochotę - inne warzywa, np. czosnek, cebulę, rzodkiewkę czy też koperek (albo wszystko naraz). Jak doprawić gzik? Aromatyczne dodatki sprawiają, że wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu, by podkreślić smak dania.

Jak zrobić gzik bez laktozy? Obecnie nie jest to trudne zadanie, ponieważ w większych sklepach z powodzeniem kupisz zarówno twaróg, jak i śmietanę bez laktozy.

Gzik - przepis

Składniki:

  • opakowanie twarogu o wadze 250 g
  • śmietana lub jogurt naturalny - ilość wedle uznania, ale najlepiej użyć ok. 100-120 g
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie inne dodatki, np. świeży czosnek i rzodkiewka

Gzik - przygotowanie krok po kroku:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem, dodając w trakcie śmietanę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  2. Dodaj posiekany szczypiorek, a także inne ulubione składniki.
  3. Dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj.
  4. Gzik jest gotowy!

Co do gziku? Smaczny jest z chlebem, ale możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań. Pyszną propozycją są popularne w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Przepis podajemy poniżej.

Pyry z gzikiem to inaczej ugotowane ziemniaki, mocno nacięte i wypełnione farszem z twarogu śmietany z dodatkiem szczypiorku
Pyry z gzikiem to inaczej ugotowane ziemniaki, mocno nacięte i wypełnione farszem z twarogu śmietany z dodatkiem szczypiorku Fot. zebratomato/ Shutterstock

Pyry z gzikiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag białego sera
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • 1 cebula

Pyry z gzikiem - przygotowanie krok po kroku:

  1. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką, zalej wrzącą wodą, odcedź.
  2. Wlej świeżą wodę, ugotuj ziemniaki w mundurkach.
  3. Odcedź, szczelnie przykryj, niech dojdą w parze.
  4. Ser rozgnieć ze śmietaną, wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem, posól do smaku.
  5. Ziemniaki rozkrój, podawaj z twarożkiem.

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia

Zobacz również inne nasze przepisy z twarogiem:

Więcej o:

Komentarze (0)

Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).