Gzik pobudza do pracy nie tylko nasze kubki smakowe, lecz także szare komórki. Wiele osób zastanawia się nad tym, skąd wzięła się jego nazwa. Choć w licznych źródłach możesz znaleźć informację o tym, że słowo gzik oznacza małego gza, nie wszyscy znawcy zgadzają się, że właśnie to miał na myśli autor nazwy wielkopolskiej potrawy. W gwarze wielkopolskiej "gzik" oznacza również "smarkacza", co w zasadzie także mówi nam niewiele na temat pochodzenia nazwy.
Twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem, pod nazwą gzik, jest jednak znany także na Kujawach. Tam też gzik oznacza po prostu twaróg i być może w tym możemy upatrywać źródła jego nazwy.
Z twarogu przygotujesz również pyszny sernik z patelni z naszego przepisu:
Do przygotowania gzika potrzebujesz po pierwsze twarogu. Klasycznie jest to twaróg tłusty lub półtłusty, ale możesz również przygotować gzik w wersji lekkiej i wykorzystać twaróg chudy. Drugi ważny składnik to śmietana - jej tłustość dobierz wedle uznania. Zamiast śmietany możesz również przygotować gzik z mlekiem lub - w lżejszej wersji - gzik z jogurtem naturalnym.
Co jeszcze dodać do gzika? Kolejne składniki to szczypiorek, a także - jeśli masz ochotę - inne warzywa, np. czosnek, cebulę, rzodkiewkę czy też koperek (albo wszystko naraz). Jak doprawić gzik? Aromatyczne dodatki sprawiają, że wystarczy tylko odrobina soli i pieprzu, by podkreślić smak dania.
Jak zrobić gzik bez laktozy? Obecnie nie jest to trudne zadanie, ponieważ w większych sklepach z powodzeniem kupisz zarówno twaróg, jak i śmietanę bez laktozy.
Składniki:
Co do gziku? Smaczny jest z chlebem, ale możesz wykorzystać go również jako dodatek do innych dań. Pyszną propozycją są popularne w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Przepis podajemy poniżej.
Składniki:
Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia
Zobacz również inne nasze przepisy z twarogiem:
Komentarze (0)
Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!