• Link został skopiowany

Szołder - wielkanocny regionalny specjał, o którym mało kto słyszał. Pięknie wygląda w koszyczku

Szołder (murzin) wielkanocny to regionalny przysmak, popularny szczególnie na Śląsku i Opolszczyźnie. Zamiennie bywa nazywany także sodrem lub szczodrem. Jest to przekąska w formie chleba drożdżowego nadziewanego różnymi rodzajami mięs. Przygotowanie nie jest trudne, a potrawa wygląda i smakuje naprawdę wybitnie.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Dziś ten specjał nie jest szeroko znany, ale dawniej nie wyobrażano sobie bez niego Wielkanocy. Do przygotowania szynki w chlebie potrzeba naprawdę niewiele. Z prostego przepisu robimy ciasto drożdżowe, a następnie owijamy w nie mięso i wstawiamy do piekarnika. Można zaserwować jako zimną przekąskę na śniadanie wielkanocne.  

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Szołder wielkanocny. Na początku przygotuj ciasto chlebowe

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na święta, to proponujemy szołder wielkanocny. Ten przysmak na pewno wzbudzi zainteresowanie domowników i gości, ponieważ wygląda bardzo ciekawie, czym zachęca do spróbowania. Do przygotowania ciasta chlebowego będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do posmarowania bochenka przed pieczeniem)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  • W misce umieszczamy pokruszone drożdże i cukier
  • Dolewamy trochę mleka i łyżkę mąki 
  • Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce
  • Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, resztę mleka i drożdże
  • Wyrabiamy jednolite ciasto, w międzyczasie dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę

 Szynka w chlebie - jakim mięsem nadziać nasz wypiek?

Omawiany przepis pochodzi ze Śląska, natomiast na Mazowszu w okresie wielkanocnym przygotowywana była szynka w chlebie. Mięso marynowano w dużej ilości aromatycznych przypraw, a następnie oblepiano ciastem chlebowym i pieczono w piecu. My do przygotowania dania będziemy używać mieszanki mięs. Będą potrzebne:  

  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g wędzonych żeberek
  • 300 g surowej kiełbasy wędzonej
  • 300 g szynki wieprzowej 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Autorstwa Michal Klajban - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15113361

Szynkę, boczek i żeberka należy pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę pozostawiamy w całości. 

 Zobacz też: Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu

Chleb wypełniony szynką. Przygotowanie wielkanocnego przysmaku krok po kroku 

Jak wygląda dalsza instrukcja przygotowania smakołyku?

  • wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na blat i rozwałkowujemy (placek na chleb wypełniony szynką powinien mieć 1 cm grubości)
  • na środek ciasta wykładamy kiełbasę, a pozostałe przestrzenie wypełniamy pokrojonym boczkiem, żeberkami i szynką
  • ciasto zwijamy w rulon i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
  • wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  • pieczemy przez godzinę 

Słyszałaś / słyszałeś kiedyś o tym regionalnym przysmaku? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: