Szołder (murzin) wielkanocny to regionalny przysmak, popularny szczególnie na Śląsku i Opolszczyźnie. Zamiennie bywa nazywany także sodrem lub szczodrem. Jest to przekąska w formie chleba drożdżowego nadziewanego różnymi rodzajami mięs. Przygotowanie nie jest trudne, a potrawa wygląda i smakuje naprawdę wybitnie.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Dziś ten specjał nie jest szeroko znany, ale dawniej nie wyobrażano sobie bez niego Wielkanocy. Do przygotowania szynki w chlebie potrzeba naprawdę niewiele. Z prostego przepisu robimy ciasto drożdżowe, a następnie owijamy w nie mięso i wstawiamy do piekarnika. Można zaserwować jako zimną przekąskę na śniadanie wielkanocne.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Szołder wielkanocny. Na początku przygotuj ciasto chlebowe
Jeśli szukasz ciekawych przepisów na święta, to proponujemy szołder wielkanocny. Ten przysmak na pewno wzbudzi zainteresowanie domowników i gości, ponieważ wygląda bardzo ciekawie, czym zachęca do spróbowania. Do przygotowania ciasta chlebowego będą Ci potrzebne następujące składniki:
500 g mąki pszennej
3 jajka (dwa do ciasta, jedno do posmarowania bochenka przed pieczeniem)
50 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
100 g masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce umieszczamy pokruszone drożdże i cukier
Dolewamy trochę mleka i łyżkę mąki
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce
Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, szczyptę soli, resztę mleka i drożdże
Wyrabiamy jednolite ciasto, w międzyczasie dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło
Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę
Szynka w chlebie - jakim mięsem nadziać nasz wypiek?
Omawiany przepis pochodzi ze Śląska, natomiast na Mazowszu w okresie wielkanocnym przygotowywana była szynka w chlebie. Mięso marynowano w dużej ilości aromatycznych przypraw, a następnie oblepiano ciastem chlebowym i pieczono w piecu. My do przygotowania dania będziemy używać mieszanki mięs. Będą potrzebne:
100 g wędzonego boczku
100 g wędzonych żeberek
300 g surowej kiełbasy wędzonej
300 g szynki wieprzowej
Zdjęcie ilustracyjneAutorstwa Michal Klajban - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15113361
Szynkę, boczek i żeberka należy pokroić w grubą kostkę. Kiełbasę pozostawiamy w całości.