Sekretem idealnej paschy według przepisu Magdy Gessler jest nie tylko tradycyjna receptura, ale także wybór najwyższej jakości produktów od sprawdzonych dostawców. Aby deser wyszedł idealny, musimy się trochę przyłożyć. Twaróg najlepiej kilkakrotnie zmielić w maszynce, aby jego konsystencja była idealnie gładka i pozbawiona grudek.
Przygotowywanie niektórych dań jest zarezerwowane wyłącznie dla określonego czasu w roku. Taką właśnie potrawą, a dokładniej - deserem - jest pascha. Przepis Magdy Gessler zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
Jeśli chcemy, aby wyszła nam idealna pascha, przepis warto zacząć od kilku prostych kroków:
W dalszej kolejności postępujemy zgodnie z poniższą instrukcją:
Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu
Nasza pascha wielkanocna będzie gotowa do spożycia następnego dnia po przygotowaniu. Masa potrzebuje jeszcze odpocząć i odprowadzić nadmiar wilgoci. W tym celu układamy ją na sitku na dobrze przepuszczalnej bawełnianej lub lnianej ściereczce. Ściereczkę zawijamy, obciążamy, a sito umieszczamy w naczyniu, do którego będzie ściekał nadmiar płynu. Gdy wszystko się już odsączy, deser jest gotowy. Magda Gessler proponuje podawać paschę z płynnym miodem.
Który świąteczny deser lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.