• Link został skopiowany

Pascha z przepisu Magdy Gessler. Wypróbuj recepturę autorstwa najsłynniejszej polskiej restauratorki

Pascha to charakterystyczny deser wielkanocny, który jest szczególnie popularny we wschodniej części kraju. Do jej przygotowania używa się tłustego białego sera, który w połączeniu m.in. z żółtkami, cukrem pudrem i bakaliami, tworzy zupełnie wyjątkowy i oryginalny smak.
Pascha wielkanocna
Fot. Arkadiusz Ćcichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sekretem idealnej paschy według przepisu Magdy Gessler jest nie tylko tradycyjna receptura, ale także wybór najwyższej jakości produktów od sprawdzonych dostawców. Aby deser wyszedł idealny, musimy się trochę przyłożyć. Twaróg najlepiej kilkakrotnie zmielić w maszynce, aby jego konsystencja była idealnie gładka i pozbawiona grudek.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Pascha przepis Magdy Gessler - jakie składniki będą potrzebne?

Przygotowywanie niektórych dań jest zarezerwowane wyłącznie dla określonego czasu w roku. Taką właśnie potrawą, a dokładniej - deserem - jest pascha. Przepis Magdy Gessler zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:

  • 1 kg twarogu tłustego
  • 8 jajek
  • 250 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru
  • 4 laski wanilii
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • skórka starta z 1 cytryny
  • kilka/kilkanaście łyżek kwaśnej śmietany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka koniaku (do namoczenia rodzynek)  

Pascha - przepis krok po kroku. Dowiedz się, jak przygotować smakowitą paschę

Jeśli chcemy, aby wyszła nam idealna pascha, przepis warto zacząć od kilku prostych kroków:

  • dzień wcześniej skórkę z cytryny moczymy w zimnej wodzie
  • na kilka godzin przed rozpoczęciem pracy, zalewamy rodzynki koniakiem i odstawiamy

W dalszej kolejności postępujemy zgodnie z poniższą instrukcją:

  • W dużej misce ucieramy ze sobą miękkie masło, cukier puder i ziarenka wydobyte z lasek wanilii
  • Oddzielamy białka od żółtek
  • Żółtka umieszczamy w misce z kremem, a białka wykorzystujemy do innego przepisu
  • Dodajemy skórkę z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Twaróg mielimy 2-3 razy w maszynce do mielenia mięsa (jego konsystencja musi być idealnie gładka)
  • Do twarogu dodajemy kwaśną śmietanę w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do masy z masła i cukru pudru
  • Łączymy obie masy
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy i ponownie mieszamy
  • Dodajemy rodzynki i orzechy włoskie  

Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu

Pascha wielkanocna - co zrobić, aby miała idealną konsystencję?

Nasza pascha wielkanocna będzie gotowa do spożycia następnego dnia po przygotowaniu. Masa potrzebuje jeszcze odpocząć i odprowadzić nadmiar wilgoci. W tym celu układamy ją na sitku na dobrze przepuszczalnej bawełnianej lub lnianej ściereczce. Ściereczkę zawijamy, obciążamy, a sito umieszczamy w naczyniu, do którego będzie ściekał nadmiar płynu. Gdy wszystko się już odsączy, deser jest gotowy. Magda Gessler proponuje podawać paschę z płynnym miodem.  

Który świąteczny deser lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: