• Link został skopiowany

Jajek na Wielkanoc nie gotuj w wodzie tylko w tej mieszance. Oszczędzisz sobie kłopotu

Wydawać by się mogło, że gotowanie jajek to bardzo prosta czynność, z którą poradzi sobie każdy. I rzeczywiście nie ma w tym nic trudnego, jednak zawsze można zrobić coś, aby jeszcze bardziej ułatwić i usprawnić ten proces. Chodzi nie tylko o to, aby jajka były ugotowane w punkt, ale też, aby się łatwo i szybko obierały. A o to zadbać możemy już na etapie gotowania.
Ile gotować jajka?
Viktoriya Telminova/iStock

W Wielkanoc spożywamy jajka w hurtowych wręcz ilościach. Niekiedy obieranie ze skorupek jest naprawdę żmudne i męczące. Chyba każdy kojarzy tę sytuację, kiedy skorupki odchodzą od powierzchni jajka w drobnych kawałkach i wydaje się, że obranie całości trwa całe wieki. Znamy sposób, aby temu zaradzić. Do garnka z gotującymi się jajkami wystarczy dodać trochę octu spożywczego. Ale to nie wszystko.

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Gotowanie jajek w wodzie - z octu i soli zrobisz idealną mieszankę. Dlaczego?  

Gotowanie jajek w wodzie to czynność, którą wykonujemy nie tylko od święta, ale też na co dzień. Z octu (2 łyżki octu 10% na 1 litr wody) i odrobiny soli uzyskamy mieszankę, która znacznie ułatwi nam to zadanie. Dlaczego?

  • sól zapobiega pękaniu skorupek podczas gotowania i minimalizuje ryzyko potencjalnych strat
  • ocet również może zapobiegać pękaniu skorupek, ale przede wszystkim ułatwia oddzielenie białka od warstwy zewnętrznej, ułatwiając tym samym obieranie jajek po ugotowaniu 

Gotowanie jajek wielkanocnych - co jeszcze wpływa na łatwiejsze obieranie? 

Dodatek soli i octu to nie jedyny sposób na łatwiejsze obieranie i gotowanie jajek wielkanocnych. Warto znać jeszcze inne patenty:

  • niektórzy uważają, że podobne działanie jak ocet i sól ma także soda oczyszczona, użyta w proporcji 1/2 łyżeczki na szklankę wody
  • łatwiej obierają się jajka starsze, ponieważ białko nie przylega w nich tak mocno do błony skorupki
  • aby ułatwić obieranie jajek, można ugotować je na parze.

Zobacz też: Biała kiełbasa na święta, która nie pęka i zawsze wychodzi. Przepis jak z mistrzowskiej kuchni

Obieranie jajek do wielkanocnych potraw. Technika też ma znaczenie

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o technice obierania jajek, która również ma duże znaczenie. Wiele osób jest zdania, że bezpośrednio po ugotowaniu, jajka należy zahartować, pozostawiając je przez kwadrans w zimnej wodzie. Skuteczne jest także zrobienie niewielkiego pęknięcia w skorupce i obieranie jajek bezpośrednio pod bieżącą zimną wodą. Woda dostaje się pod skorupkę i ułatwia jej oddzielenie od białka. 

Używasz octu do gotowania jajek? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: