kuchnia wielkopolska
-
Dziwna zupa wielkopolskiej biedoty, czyli kwaśne jaja. Smakuje wyjątkowo, ale ważny jest sposób przygotowania jajek
Każdy region Polski słynie ze swoich wyjątkowych przepisów, a kuchnia wielkopolska jest w nie szczególnie bogata. Dziś mamy dla was przepis na dość dziwną zupę o intrygującej nazwie kwaśne jaja, którą przed laty raczyła się uboższa ludność z tamty...
-
Gdzie kupić rogale świętomarcińskie? Przysmak z białym makiem pojawił się już w marketach i dyskontach
Gdzie kupić rogale świętomarcińskie? To pytanie zadajemy sobie co roku w okolicach Święta Niepodległości. Piekarnie, które wypiekają tradycyjne rogale, mogą poszczycić się specjalnym certyfikatem, ale podobne desery można znaleźć już niemal w każd...
-
Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, cz...
-
Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu
Gzik to jeden ze specjałów, z których słynie na całą Polskę kuchnia wielkopolska. Jak zrobić gzik? Wystarczy wymieszać twaróg ze śmietaną, a także szczypiorkiem i (w zależności od wariantu) również rzodkiewką lub innymi, ulubionymi dodatkami, a...