Tę zupę znają tylko w Wielkopolsce. Jak zrobić ślepe ryby? Akurat ryb w przepisie nie ma

Ślepe ryby, śleboriba lub ślepa zupa to kilka nazw odnoszących się do dania, które poza granicami Wielkopolski jest praktycznie nieznane, a wielka szkoda. To zupa, której nazwa może wprowadzić w błąd, ponieważ nie zawiera ryb, a opiera się na rzeczy chyba najbardziej kojarzącej się z kuchnią wielkopolską. To pomysł na tani i pyszny obiad ze składników, które prawdopodobnie masz w kuchni.

Ślepe ryby to ani ryby, ani ślepe. Chociaż słowo "ślepe" odnoszące się do potrawy ma nieco sensu, ponieważ w zupie nie pływają oka, co jest charakterystyczną cechą zup gotowanych na wywarach mięsnych lub takich z dodatkiem tłuszczu. To prosta, ale smaczna zupa ziemniaczana, która w Wielkopolsce serwowana jest często w piątki lub w czasie postu bądź adwentu. Przepis jest banalny i opiera się na składnikach, które są prawdopodobnie w większości polskich domów, a jak akurat czegoś nie ma, bez problemu kupi się w każdym osiedlowym sklepiku. Oto zupa ziemniaczana po poznańsku - tanio, ale smacznie.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Ślepe ryby - poznańska zupa ziemniaczana

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 2 większe marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 cały por,
  • kwaśna śmietana,
  • łyżka octu (lub więcej, jeśli ktoś lubi),
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek granulowany,
  • posiekany koperek lub natka do dekoracji.

Ślepe ryby - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz, umyj, pokrój i włóż do garnka. Dodaj 5-7 kulek ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe i płaską łyżkę soli. Zalej zimną wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  2. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij z wywaru por oraz przyprawy. Następnie zapraw zupę zahartowaną śmietaną i wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku przyprawami i octem. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli chcesz, zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z kromką pieczywa lub grzankami.

Zamiast octu możesz użyć kwasku cytrynowego lub odrobiny soku z kiszonych ogórków albo kapusty. Pamiętaj jednak, że w tym przepisie najważniejsze są ziemniaki - najlepiej wybierać te o białym miąższu. Mają więcej skrobi, która przyjemnie zagęści zupę. 

Więcej o: