Prosta i pyszna zupa na rosole. Kiedyś ją kochaliśmy, dziś mało kto pamięta

Kiedy zostało nam trochę rosołu mamy dwa wyjścia - albo go dojeść, albo przerobić na inną zupę. Najczęściej na rosole robimy pomidorową, ale kiedy już nam się znudzi, warto powrócić do smaków sprzed lat i zrobić zupę, którą niemal wszyscy zajadaliśmy się jako dzieci. Wystarczy trochę ryżu i kilka dodatków.

Na gotowym rosole można ugotować całe mnóstwo pysznych zup i chociaż najczęstszym wyborem jest oczywiście pomidorowa, to nie ma co się ograniczać. Ja zawsze robię naprawdę dużo rosołu, by przez kilka dni mieć gotową bazę do kolejnych zup i tak niemal przez tydzień na zmianę jest kalafiorowa, jarzynowa oraz czosnkowa. Ostatnio przypomniałam sobie o jeszcze jednej zupie, którą uwielbiałam jako mała dziewczynka. Przecież najlepszą zupą na rosole jest najzwyklejsza ryżanka. Jest delikatna, ale bardzo aromatyczna, świetnie rozgrzewa i dobrze syci. Jak ją zrobić? To bułka z masłem.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Ryżanka - najlepsza zupa na rosole

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub warzywnego bulionu,
  • ok. 150 g ryżu,
  • kilka ziemniaków,
  • por,
  • 2 marchewki (mogą być te z rosołu),
  • sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie,
  • posiekana natka pietruszki,
  • masło.

Zupa ryżanka - sposób wykonania:

  1. Jeśli nie masz gotowego rosołu, ugotuj go na kurczaku lub indyku z dużą ilością warzyw i przypraw, by był aromatyczny i esencjonalny. Zachowaj wówczas dwie marchewki. Nie zapomnij o zielu angielskim i liściu laurowym.
  2. Do wrzącej wody wsyp ryż i gotuj przez kilka minut. Powinien być twardy, ale lekko wypłukany ze skrobi, by zupa nie była za gęsta. Możesz także dokładnie wypłukać ryż w zimnej wodzie. Wówczas nie musisz go obgotowywać przed dodaniem do zupy.
  3. Jeśli gotujesz nowy rosół, zanim wsypiesz ryż i dodasz resztę składników, wyjmij mięso i oddziel je od kości. Następnie ponownie dodaj do zupy. Obierz ziemniaki i włóż do gotującego się wywaru.
  4. Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodaj ryż. Dosyp też sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na maśle zeszklij pokrojony por i dodaj go do zupy. Kiedy zupa będzie gotowa, udekoruj ją natką pietruszki.
Więcej o: