• Link został skopiowany

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, robię te szybkie babeczki. Smakują jak małe szarlotki

Chodzi za tobą ochota na coś słodkiego lub mach chrapkę na domowe ciasto? Nic prostszego. Nie musisz zakładać kurtki i pędzić do cukierni ani ślęczeć w kuchni długi czas. Mamy dziś dla ciebie przepis na pyszne i szybkie babeczki, które smakują jak małe szarlotki. Spróbuj, a z miejsca staną się twoim ulubionym deserem.
Pyszne i wilgotne babeczki szarlotkowe
Anggun Shofie /Shutterstock

Babeczki to zawsze dobry pomysł, bez względu na to, czy planujesz podać je na przyjęciu rodzinnym, kinder balu, podczas świąt lub po prostu do codziennej kawki. Przepisów na babeczki jest multum, ale nasz dzisiejszy jest bezsprzecznie jednym z najlepszych. Jak zrobić babeczki szalotkowe, które cudownie pachną jabłkami, cynamonem i wanilią? Pół godziny i masz najlepszy deser przed sobą. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne naleśniki na maślance. Lepszych ze świeca szukać

Babeczki szarlotkowe. Najlepszy deser do kawki i na święta

Składniki:

  • 2 średnie jabłka, najlepiej słodszej odmiany, 
  • 250 g mąki pszennej tortowej, 
  • 130 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 3/4 szklanki oleju lub roztopionego masła, 
  • ok. 120-130 g cukru do wypieków, 
  • 2 średnie jajka, 
  • pełna łyżka proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
  • płaska łyżeczka cynamonu, 
  • szczypta soli. 

Babeczki szarlotkowe - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Rozpuść też masło, jeśli używasz go zamiast oleju i pozostaw, by lekko ostygło. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. 
  2. Pokrojone jabłka przełóż do miski, dodaj cukier waniliowy i cynamon. Dokładnie wymieszaj i chwilę podpraż na patelni, by delikatnie się rozpadły. 
  3. Do miski włóż jogurt, dodaj masło oraz żółtka jaj. Białka ubij na sztywną pianę. Jogurt zmiksuj z masłem i żółtkami i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier. Miksuj na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia składników. 
  4. Do miski z ciastem dodaj jabłka oraz pianę. Całość dokładnie wymieszaj uważając, by nie uszkodzić struktury piany. 
  5. Przygotuj foremki do babeczek i przelej do niej masę. Masa powinna sięgać ok. 3/4 wysokości foremek. 
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra dół. Piecz przez 20 minut, aż babeczki urosną i apetycznie się zarumienią. 
Więcej o: