W kuchni greckiej nie brakuje smaków, które chętnie przenosimy na polskie stoły. Najczęściej są nie tylko pyszne, lecz także przypominają nam gorące, beztroskie wakacje wśród szumu fal oraz pięknych widoków. Przykładem może być feta zapiekana w cieście francuskim i polana miodem lub grillowane kawałki mięsa na patyku (souvlaki). A co z deserami? Zainspiruj się kuchnią pełną słońca i przygotuj ekspresową przekąskę.
Grecki deser jogurtowy to popularna w tamtejszych rejonach przekąska, którą robi się błyskawicznie i z zaledwie kilku składników. Ciekawe połączenie smaków zaspokaja ochotę na coś słodkiego, a do tego przyjemnie orzeźwia w cieplejsze dni. Nie oznacza to jednak, że warto jeść go jedynie latem, gdyż doskonale sprawdzi się przez cały rok. Czego będziesz potrzebować, by go przygotować? Lista jest krótka.
Składniki:
Przygotowanie jogurtowego deseru jest tak łatwe i szybkie, że bez obaw możesz zaangażować w nie nawet najmłodszych. W dużym uproszczeniu cały proces polega na przełożeniu do wybranego naczynia porcji jogurtu, polaniu go miodem, dorzuceniu owoców i orzechów. I to wszystko. Oczywiście jeśli zależy ci na tym, aby deser ładniej się prezentował, możesz układać go warstwowo. W wersji z przyprawami, najlepiej wymieszaj je z jogurtem, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by również posypać nimi już gotową przekąskę. Lubisz próbować zagranicznych specjałów? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.