• Link został skopiowany

To najgorszy błąd. Przez to kluski leniwe wychodzą twarde jak stary laczek

Kluski leniwe, często nazywane też pierogami leniwymi to przyjemne wspomnienie z czasów dzieciństwa, kiedy wracaliśmy po szkole do domu, a na stole parowały pyszne, mięciutkie kluseczki z twarogu. Jak je zrobić, żeby powrócić do smaków dzieciństwa? To łatwe, ale nie popełniaj jednego błędu, a metodę "na oko" zostaw w kącie.
Kluski leniwe
fot. Ekaterina Krasnikova / iStock.com

Trudno sobie wyobrazić obiad, który tak bardzo przypomina nam beztroskie chwile dzieciństwa, co kluski leniwe. To mięciutkie (a przynajmniej takie powinny być) kluseczki w kształcie rombów lub nieforemnych kwadratów, zrobione z twarogu, mąki i jajka oraz cukru lub soli. No więc co w tym może być trudnego? No w zasadzie to nic, ale musisz trzymać się proporcji. Mąka w przepisie jest bardzo ważna, ale jeśli dasz jej za dużo, twoje leniwe będą twarde, gumowate i po prostu stracą smak. Jak zatem osiągnąć swój "leniwy sukces" i zrobić perfekcyjne kluseczki? Zapamiętaj, że lepiej dodać, jak odjąć. Zacznij od proporcji: 100 g mąki na pół kilograma półtłustego twarogu. W razie potrzeby zawsze możesz dosypać odrobinę mąki, ale myślę, że z tym przepisem nie będzie to potrzebne.

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Jak zrobić idealne leniwe? Unikaj ważnego błędu

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego (możesz użyć już zmielonego),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 niewielkie jajka, 
  • 2 łyżki masła (nie jest to konieczne, ale dodatek podkreśli smak),
  • szczypta soli.

Mięciutkie kluski leniwe - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz twarogu w kostce, zmiel go w maszynce. Następnie przełóż do miski. Dodaj mąkę oraz masło, jeśli postanawiasz go użyć.
  2. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do miski z twarogiem. Dopraw do smaku odrobiną soli i wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i dodaj do masy twarogowej. Następnie ostrożnie wyrób całość, uważając, by nie wyrabiać za długo - wtedy białka stracą sprężystość, a kluseczki nie wyjdą puszyste. W międzyczasie, do szerokiego garnka wlej wodę i lekko ją osól.
  3. Przygotuj stolnicę i lekko oprósz ją mąką. Wyłóż na nią kulę ciasta i podziel ją na części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Ostrym nożem wycinka jednakowe kluseczki w kształcie rombów.
  4. Kluseczki leniwe wrzucaj partiami na wrzątek i zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez minutę od wypłynięcia, nie dłużej, ponieważ mają tendencję do rozgotowywania się.
  5. Gotowe kluseczki wykładaj na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami: masłem i bułką tartą, cynamonem albo serkiem waniliowym.
Więcej o: