Banoffee pie - pyszne i proste ciasto dla fanów słodkości. Podajemy przepis

Banoffee pie to deser, który przywędrował do nas z Wysp Brytyjskich. Jego nazwa to połączenie dwóch podstawowych składników - bananów i toffi. To prawdziwa uczta dla każdego wielbiciela słodkości - przygotowuje się je na kruchym lub biszkoptowym spodzie, z bananami, słodkim toffi lub kajmakiem (masy krówkowej najczęściej używa się do zrobienia tego ciasta) i bitą śmietaną bądź mascarpone. Palce lizać! Jak zrobić banoffee pie? Zapraszamy po przepis.

Banoffee – ciasto, które każdy potrafi zrobić

Banoffee to deser nie tylko smaczny, ale także bardzo prosty w przygotowaniu. W wersji trudniejszej pieczemy biszkopt i korzystamy z prawdziwej, własnoręcznie robionej bitej śmietany. Prostszy przepis na banoffee nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów kuchennych, w tym pieczenia. Podajemy dwa przepisy na przepyszne banoffee pie!

Przepis na ciasto banoffee na biszkopcie

Składniki:

Na biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Oraz:

  • puszka (400 g) masy kajmakowej,
  • 4 banany średniej wielkości,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 100 g serka mascarpone,
  • kakao bez cukru bądź gorzka czekolada do ozdoby

Ciasto banoffee na biszkopcie – sposób przygotowania

Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i, ciągle mieszając na mniejszych obrotach miksera, cukier puder. Powoli wmieszaj też mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i olej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180*C przez około 25 minut.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, wmieszaj do niej mascarpone, aby usztywnić i utrwalić krem (jako zamiennik serka możesz użyć produktu typu śmietan-fix). Banany pokrój w plastry. Na upieczonym biszkopcie rozsmaruj masę kajmakową. Na niej rozłóż plasterki bananów, a wierzch posmaruj bitą śmietaną. Ciasto po wierzchu możesz posypać kakao lub tartą gorzką czekoladą. Przed podaniem schłódź je w lodówce przez około godzinę.

Wskazówka: Banoffee pie możesz zrobić także na spodzie z kruchego ciasta. Przygotuj je według tradycyjnego sposobu, jak na słodką tartę. Możesz też urozmaicić spód, dodając do biszkoptu lub kruchego ciasta kakao, mielone migdały lub orzechy. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z ilością cukru – banoffee pie jest dość słodkie!

Wypróbuj również nasz przepis na chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko:

Ciasto banoffee z kajmakiem, bananami i mascarpone bez pieczenia – przepis

Składniki:

Na spód ciasteczkowy:

  • 300 g herbatników pełnoziarnstych,
  • 100 g masła

Oraz:

  • 4 banany średniej wielkości,
  • puszka (400 g) masy kajmakowej,
  • 400 g serka mascarpone,
  • kakao bez cukru lub gorzka czekolada do ozdoby

Jak zrobić banoffee pie bez pieczenia?

Herbatniki pokrusz na drobny piasek. Masło rozpuść w garnuszku i wymieszaj z okruszkami ciastek. Przełóż je do formy i wyklej nimi jej spód. Tortownicę wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie spód posmaruj masą kajmakową. Banany pokrój w plasterki i rozłóż je na warstwie masy krówkowej. Wierzch posmaruj serkiem mascarpone i przyozdób startą gorzką czekoladą lub posyp kakao. Ciasto wstaw do lodówki, aby schłodziło się przed podaniem.

Więcej o: