Banoffee to deser nie tylko smaczny, ale także bardzo prosty w przygotowaniu. W wersji trudniejszej pieczemy biszkopt i korzystamy z prawdziwej, własnoręcznie robionej bitej śmietany. Prostszy przepis na banoffee nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów kuchennych, w tym pieczenia. Podajemy dwa przepisy na przepyszne banoffee pie!
Składniki:
Na biszkopt:
Oraz:
Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i, ciągle mieszając na mniejszych obrotach miksera, cukier puder. Powoli wmieszaj też mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i olej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180*C przez około 25 minut.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, wmieszaj do niej mascarpone, aby usztywnić i utrwalić krem (jako zamiennik serka możesz użyć produktu typu śmietan-fix). Banany pokrój w plastry. Na upieczonym biszkopcie rozsmaruj masę kajmakową. Na niej rozłóż plasterki bananów, a wierzch posmaruj bitą śmietaną. Ciasto po wierzchu możesz posypać kakao lub tartą gorzką czekoladą. Przed podaniem schłódź je w lodówce przez około godzinę.
Wskazówka: Banoffee pie możesz zrobić także na spodzie z kruchego ciasta. Przygotuj je według tradycyjnego sposobu, jak na słodką tartę. Możesz też urozmaicić spód, dodając do biszkoptu lub kruchego ciasta kakao, mielone migdały lub orzechy. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z ilością cukru – banoffee pie jest dość słodkie!
Wypróbuj również nasz przepis na chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko:
Składniki:
Na spód ciasteczkowy:
Oraz:
Herbatniki pokrusz na drobny piasek. Masło rozpuść w garnuszku i wymieszaj z okruszkami ciastek. Przełóż je do formy i wyklej nimi jej spód. Tortownicę wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie spód posmaruj masą kajmakową. Banany pokrój w plasterki i rozłóż je na warstwie masy krówkowej. Wierzch posmaruj serkiem mascarpone i przyozdób startą gorzką czekoladą lub posyp kakao. Ciasto wstaw do lodówki, aby schłodziło się przed podaniem.