Banoffee pie - pyszne i proste ciasto dla fanów słodkości. Podajemy przepis
Banoffee – ciasto, które każdy potrafi zrobić
Banoffee to deser nie tylko smaczny, ale także bardzo prosty w przygotowaniu. W wersji trudniejszej pieczemy biszkopt i korzystamy z prawdziwej, własnoręcznie robionej bitej śmietany. Prostszy przepis na banoffee nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów kuchennych, w tym pieczenia. Podajemy dwa przepisy na przepyszne banoffee pie!
Przepis na ciasto banoffee na biszkopcie
Składniki:
Na biszkopt:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Oraz:
- puszka (400 g) masy kajmakowej,
- 4 banany średniej wielkości,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 100 g serka mascarpone,
- kakao bez cukru bądź gorzka czekolada do ozdoby
Ciasto banoffee na biszkopcie – sposób przygotowania
Przygotuj biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do nich cukier i, ciągle mieszając na mniejszych obrotach miksera, cukier puder. Powoli wmieszaj też mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i olej. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz w temperaturze 180*C przez około 25 minut.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, wmieszaj do niej mascarpone, aby usztywnić i utrwalić krem (jako zamiennik serka możesz użyć produktu typu śmietan-fix). Banany pokrój w plastry. Na upieczonym biszkopcie rozsmaruj masę kajmakową. Na niej rozłóż plasterki bananów, a wierzch posmaruj bitą śmietaną. Ciasto po wierzchu możesz posypać kakao lub tartą gorzką czekoladą. Przed podaniem schłódź je w lodówce przez około godzinę.
Wskazówka: Banoffee pie możesz zrobić także na spodzie z kruchego ciasta. Przygotuj je według tradycyjnego sposobu, jak na słodką tartę. Możesz też urozmaicić spód, dodając do biszkoptu lub kruchego ciasta kakao, mielone migdały lub orzechy. Pamiętaj, żeby nie przesadzać z ilością cukru – banoffee pie jest dość słodkie!
Wypróbuj również nasz przepis na chlebek bananowy z serem na śniadanie i nie tylko:
Ciasto banoffee z kajmakiem, bananami i mascarpone bez pieczenia – przepis
Składniki:
Na spód ciasteczkowy:
- 300 g herbatników pełnoziarnstych,
- 100 g masła
Oraz:
- 4 banany średniej wielkości,
- puszka (400 g) masy kajmakowej,
- 400 g serka mascarpone,
- kakao bez cukru lub gorzka czekolada do ozdoby
Jak zrobić banoffee pie bez pieczenia?
Herbatniki pokrusz na drobny piasek. Masło rozpuść w garnuszku i wymieszaj z okruszkami ciastek. Przełóż je do formy i wyklej nimi jej spód. Tortownicę wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie spód posmaruj masą kajmakową. Banany pokrój w plasterki i rozłóż je na warstwie masy krówkowej. Wierzch posmaruj serkiem mascarpone i przyozdób startą gorzką czekoladą lub posyp kakao. Ciasto wstaw do lodówki, aby schłodziło się przed podaniem.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz