Próbowaliście już obłędnego przepisu na naleśniki od Magdy Gessler? Sprawdźcie!
Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone to prawdziwy rarytas. Sprawdzą się na obiad i na kolację. A jeśli nam coś zostanie (wątpimy!), to i następnego dnia, na śniadanie będą smakowały wybornie. Ich przygotowanie rozpoczynamy od roztrzepania ciasta naleśnikowego.
Do dużego naczynia wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Dodajemy mleko, wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko solidnie roztrzepujemy. Do tego warto wykorzystać albo rózgę, albo mikser. Ciasto powinno być solidnie wymieszane, powinny pojawić się pęcherzyki powietrza na powierzchni. Powinno też spływać z łyżki. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na średniej wielkości patelni.
Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone - zabieramy się za farsz. Na odrobinie tłuszczu podsmażamy szpinak. Także mrożony. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy odparuje cała woda i cały bulion, dodajemy na patelnię mascarpone. Mieszamy aż do połączenia. Gorący farsz przekładamy do naleśników. Zawijamy ruloniki lub składamy w trójkąty. Naleśniki ze szpinakiem możemy ponownie podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 5-10 minut. Świetnie smakują ze świeżą bazylią i posypane startym parmezanem.