Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone - idealne na obiad i kolację. Jak je zrobić?

Naleśniki ze szpinakiem czy naleśniki z mascarpone? A może to połączyć? Wychodzi obłędne połączenie rozpustnych smaków. Oto nasz najlepszy przepis na naleśniki ze szpinakiem i mascarpone.

Naleśniki ze szpinakiem, czyli obłędne naleśniki z mascarpone 

Naleśniki ze szpinakiem. Składniki:

  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 1 jajko,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 100-150 g mascarpone,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Próbowaliście już obłędnego przepisu na naleśniki od Magdy Gessler? Sprawdźcie!

Naleśniki z mascarpone. Przygotowanie:

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone to prawdziwy rarytas. Sprawdzą się na obiad i na kolację. A jeśli nam coś zostanie (wątpimy!), to i następnego dnia, na śniadanie będą smakowały wybornie. Ich przygotowanie rozpoczynamy od roztrzepania ciasta naleśnikowego.

Do dużego naczynia wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Dodajemy mleko, wodę, jajko i szczyptę soli. Wszystko solidnie roztrzepujemy. Do tego warto wykorzystać albo rózgę, albo mikser. Ciasto powinno być solidnie wymieszane, powinny pojawić się pęcherzyki powietrza na powierzchni. Powinno też spływać z łyżki. Smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na średniej wielkości patelni.

Naleśniki to jedna z tych potraw, które wszyscy uwielbiają jeść, ale nie każdy lubi robić.Pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Powodem może być słabo rozgrzana patelnia

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone - zabieramy się za farsz. Na odrobinie tłuszczu podsmażamy szpinak. Także mrożony. Zalewamy wszystko bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy odparuje cała woda i cały bulion, dodajemy na patelnię mascarpone. Mieszamy aż do połączenia. Gorący farsz przekładamy do naleśników. Zawijamy ruloniki lub składamy w trójkąty. Naleśniki ze szpinakiem możemy ponownie podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 5-10 minut. Świetnie smakują ze świeżą bazylią i posypane startym parmezanem.

Zobacz wideo Naleśniki szpinakowe z łososiem wędzonym
Więcej o: