Naleśniki Magdy Gessler są cienkie, elastyczne i delikatne - czyli takie, jakie powinny być

Naleśniki Magdy Gessler zachwycają swoją strukturą. Są cienkie, elastyczne, po prostu pyszne! Nic dziwnego, że przepis na ciasto na naleśniki od znanej restauratorki cieszy się takim powodzeniem. Jak przyrządzić naleśniki Magdy Gessler?

Naleśniki Magdy Gessler

Magdy Gessler nikomu nie trzeba przedstawiać. To znana polska restauratorka, która występuje także w kilku programach w telewizji. Jako jurorka w "Master Chefie" czy jako groźna prowadząca w "Kuchennych Rewolucjach" dała się poznać jako strażniczka najlepszych przepisów. Najlepszych, bo polskich, domowych.

I taki właśnie jest przepis na ciasto na naleśniki Magdy Gessler. Ciasto, które proponuje szefowa kuchni, dosłownie rozpływa się w ustach! Kiedy tylko go spróbujecie, przypomną wam się wszystkie naleśniki, które smażyły wam babcie. Po prostu niebo w gębie!

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Naleśniki Magdy Gessler

Ciasto na naleśniki. Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane.

Ciasto na naleśniki. Przygotowanie:

Naleśniki Magdy Gessler rozpoczynamy od umycia jajek. W ten sposób mamy pewność, że na jajkach nie ma salmonelli. Następnie rozbijamy je do misy. Dodajemy sól i ubijamy - najlepiej mikserem - jajka na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, po chwili wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. Ciasto powinno spływać z łyżki, ale powinno pozostawić na niej lepki film. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy natomiast mąkę pszenną.

Naleśniki Magdy Gessler smażymy na płaskiej patelni. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami - na przykład serkiem lub konfiturami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.