Przepis na pancake rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i studzimy je zupełnie. Ma być płynne, ale zimna. Następnie roztrzepujemy jajka - rózgą kuchenną lub po prostu mikserem. Powinny być dobrze spienione. Dodajemy mleko, roztopione masło i mieszamy. Po jednolitej masy wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
Pozostaje już tylko usmażyć pankejki. Rozgrzewamy dowolny tłuszcz na patelni o nieprzywierającym dnie. Wylewamy niewielką ilość ciasta. Placuszki mają być okrągłe. Na średniej wielkości patelni zmieszczą się cztery sztuki. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
Cenną wskazówką będą pęcherzyki. Kiedy na pancakes zaczną pojawiać się bąbelki z powietrzem, to znak, że należy je przekręcić na drugą stroną. Bądźmy czujni, bardzo łatwo spalić pyszne placuszki. To naprawdę chwila moment!
A kiedy amerykańskie naleśniki z przepisu na pancake są już gotowe, należy zastanowić się, z czym je serwować. Klasycznie podajemy je syropem klonowym i odrobiną masła. Tak serwują pankejki w amerykańskich śniadaniowniach. Nie oszukujmy się jednak - pancakes oblane dużą ilością syropu klonowego to bomba kaloryczna. Lepiej pomyśleć o zdrowych zamiennikach. Jako dodatki do pancakes polecamy świeże sezonowe owoce - na przykład truskawki czy jagody. Świetnie sprawdzi się też mus owocowy czy zwykły serek naturalny.