Pankejki wychodzą gumowate i niezbyt puszyste? Wystarczy zastąpić mleko

Przygotowujecie pankejki, ale za każdym razem konsystencja ciasta nie jest taka jak trzeba? Wystarczy zamiast mleka dodać inny składnik. Jaki? Sprawdźcie

Pankejki to doskonały pomysł na śniadanie - taki posiłek miło i smacznie rozpocznie dzień. Najlepsze pankejki to takie, które są nie tylko idealnie słodkie i mają ulubione dodatki, ale także są leciutkie i puchate. Te smażone z dodatkiem mleka często wychodzą gumowate. Jak tego uniknąć? Wystarczy zamienić mleko na maślankę (można także użyć kefiru). Z jej dodatkiem pankejki będą rewelacyjne. Sprawdźcie przepis na pyszne pankejki na maślance.

Naleśniki na maślance - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 650 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pankejki z dodatkiem maślanki?

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, łączymy. Następnie wlewamy maślankę, aromat waniliowy i rozpuszczone masło. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy je do misy, białka zostawiamy. Składniki mieszamy szpatułką, nie za długo, tylko do ich połączenia. Następnie wlewamy białka i łączymy. 

Masę odstawiamy na 10 minut. Jeśli są w niej grudki - nic nie szkodzi! Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i wlewamy małe porcje ciasta. Pankejki smażymy na rumiano po obu stronach. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku