• Link został skopiowany

Pankejki wychodzą gumowate i niezbyt puszyste? Wystarczy zastąpić mleko

Przygotowujecie pankejki, ale za każdym razem konsystencja ciasta nie jest taka jak trzeba? Wystarczy zamiast mleka dodać inny składnik. Jaki? Sprawdźcie
Pankejki
Fot. pavel TaraSYUK / shutterstock.com

Pankejki to doskonały pomysł na śniadanie - taki posiłek miło i smacznie rozpocznie dzień. Najlepsze pankejki to takie, które są nie tylko idealnie słodkie i mają ulubione dodatki, ale także są leciutkie i puchate. Te smażone z dodatkiem mleka często wychodzą gumowate. Jak tego uniknąć? Wystarczy zamienić mleko na maślankę (można także użyć kefiru). Z jej dodatkiem pankejki będą rewelacyjne. Sprawdźcie przepis na pyszne pankejki na maślance.

Naleśniki na maślance - przepis

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 650 ml maślanki,
  • 2 jajka,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • odrobina aromatu waniliowego,
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pankejki z dodatkiem maślanki?

Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, łączymy. Następnie wlewamy maślankę, aromat waniliowy i rozpuszczone masło. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy je do misy, białka zostawiamy. Składniki mieszamy szpatułką, nie za długo, tylko do ich połączenia. Następnie wlewamy białka i łączymy. 

Masę odstawiamy na 10 minut. Jeśli są w niej grudki - nic nie szkodzi! Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i wlewamy małe porcje ciasta. Pankejki smażymy na rumiano po obu stronach. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Więcej o: