Pankejki to doskonały pomysł na śniadanie - taki posiłek miło i smacznie rozpocznie dzień. Najlepsze pankejki to takie, które są nie tylko idealnie słodkie i mają ulubione dodatki, ale także są leciutkie i puchate. Te smażone z dodatkiem mleka często wychodzą gumowate. Jak tego uniknąć? Wystarczy zamienić mleko na maślankę (można także użyć kefiru). Z jej dodatkiem pankejki będą rewelacyjne. Sprawdźcie przepis na pyszne pankejki na maślance.
Składniki:
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól, łączymy. Następnie wlewamy maślankę, aromat waniliowy i rozpuszczone masło. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy je do misy, białka zostawiamy. Składniki mieszamy szpatułką, nie za długo, tylko do ich połączenia. Następnie wlewamy białka i łączymy.
Masę odstawiamy na 10 minut. Jeśli są w niej grudki - nic nie szkodzi! Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i wlewamy małe porcje ciasta. Pankejki smażymy na rumiano po obu stronach. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.