Żurek to jedna z tradycyjnych potraw, jakie serwuje się w Święta Wielkanocne. Jak go przygotować, aby był pełen dobrego smaku i aromatu? Wystarczy połączyć przygotowany wcześniej zakwas z wywarem i ugotować zupę. Do zakwasu będą potrzebne: mąka żytnia z otrębami, skórka razowego chleba, czosnek i przyprawy.
Wielkanocny żurek najlepiej jest przyrządzać na domowym zakwasie z mąki żytniej. Zwykle podawany jest z białą kiełbasą, ugotowanymi na twardo jajkami oraz z chrzanem. Różni się on od barszczu białego rodzajem zakwasu - do barszczu przygotowuje się go z mąki pszennej. Warto dodać, że żurek najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa i natki pietruszki. Tradycyjny żurek przygotowuje się na bazie bulionu warzywnego. Do tej świątecznej zupy można dodać podsmażony boczek i kiełbasę.
Składniki:
Przygotowanie:
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl