Ciasteczka wielkanocne, czyli kruche łakocie w kształcie pisanek. Z tym składem będą gotowe w 5 minut

Wielkanocne ciasteczka to must have, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kruche, ekspresowe i obłędnie smaczne łakocie są banalnie proste w przygotowaniu, ważne są jednak szczegóły. Podstawa to dobry skład, ale także urocza dekoracja nawiązująca to wielkanocnych motywów.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Babki, ciasta, mazurki i słodkie łakocie to obowiązkowy element, bez którego Wielkanoc nie może się odbyć. Doskonałym pomysłem na poczęstunek dla gości lub dodatek do herbaty będą kruche ciasteczka o uroczym kształcie pisanek i innych motywów wiosny. Tu króluje prostota, ale także ogrom dekoracji. 

Wielkanocne ciasteczka - krucha rozkosz z owocowym dodatkiem 

Słodycze i domowe wypieki nie mają sobie równych, a szczególnie te przygotowywane z okazji wszelakich świąt. Podobnie jest na Wielkanoc, gdy królują mazurki, babki piaskowe i babcine specjały. Nie można zapomnieć także o kruchych ciasteczkach, które pięknie się prezentują, ale i są ciekawym pomysłem na drobny upominek. 

Wielkanocne ciasteczka można przygotować na wiele sposobów, jednak nadanie im odpowiedniego kształtu i dbałość o dekoracje zaowocują nie tylko obłędnym smakiem, ale i podziwem gości. Jak się okazuje to nic trudnego - bazą jest kruche ciasto, które szybko się wypieka, a reszta robi się dosłownie sama! 

Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]

Ciasteczka wielkanocne - przepis na słodkie jajeczka

Składniki: 

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła, 
  • 100 g cukru pudru,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Dodatkowo na krem cytrynowy:

  • 2 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 110 g cukru,
  • 70 g masła. 
  • Wariant: zamiast kremu można wykorzystać dżem morelowy lub np. pulpę z mango. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od kruchego ciasta - w tym celu przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do dużej miski. Wbij jajko, a na koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Składniki siekaj nożem, a następnie energicznie zagnieć w kulę. 
  2. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę. 
  3. W tym czasie przygotuj krem cytrynowy. W rondelku rozkłóć jaja z cukrem, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodaj masło i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość mieszaj do zgęstnienia i ostudź. 
  4. Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 5 mm. Wytnij kształt przypominający jajko. W połowie ciasteczek wykrój dodatkowy, okrągły otwór. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut. Ostudź. 
  6. Po tym czasie nałóż krem cytrynowy lub dżem na ciasteczko. Przykryj drugą połówką z wykrojonym środkiem - w ten sposób uzyskasz charakterystyczny kształt jajka. 
  7. Ciasteczka są gotowe do podania. Warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
  8. Wskazówka - ciasteczka można jedynie wyciąć w dowolny kształt i ozdobić kremem, lukrem lub kolorowymi pisakami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.