Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Babki, ciasta, mazurki i słodkie łakocie to obowiązkowy element, bez którego Wielkanoc nie może się odbyć. Doskonałym pomysłem na poczęstunek dla gości lub dodatek do herbaty będą kruche ciasteczka o uroczym kształcie pisanek i innych motywów wiosny. Tu króluje prostota, ale także ogrom dekoracji.
Wielkanocne ciasteczka - krucha rozkosz z owocowym dodatkiem
Słodycze i domowe wypieki nie mają sobie równych, a szczególnie te przygotowywane z okazji wszelakich świąt. Podobnie jest na Wielkanoc, gdy królują mazurki, babki piaskowe i babcine specjały. Nie można zapomnieć także o kruchych ciasteczkach, które pięknie się prezentują, ale i są ciekawym pomysłem na drobny upominek.
Wielkanocne ciasteczka można przygotować na wiele sposobów, jednak nadanie im odpowiedniego kształtu i dbałość o dekoracje zaowocują nie tylko obłędnym smakiem, ale i podziwem gości. Jak się okazuje to nic trudnego - bazą jest kruche ciasto, które szybko się wypieka, a reszta robi się dosłownie sama!
Zobacz wideo Klasyk z PRL-u, czyli ciasteczka orzeszki [PRZEPIS]
Ciasteczka wielkanocne - przepis na słodkie jajeczka
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- jajko,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Dodatkowo na krem cytrynowy:
- 2 jajka,
- 2 cytryny,
- 110 g cukru,
- 70 g masła.
- Wariant: zamiast kremu można wykorzystać dżem morelowy lub np. pulpę z mango.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kruchego ciasta - w tym celu przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól do dużej miski. Wbij jajko, a na koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło. Składniki siekaj nożem, a następnie energicznie zagnieć w kulę.
- Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż do lodówki na minimum godzinę.
- W tym czasie przygotuj krem cytrynowy. W rondelku rozkłóć jaja z cukrem, podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Dodaj masło i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość mieszaj do zgęstnienia i ostudź.
- Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 5 mm. Wytnij kształt przypominający jajko. W połowie ciasteczek wykrój dodatkowy, okrągły otwór. Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut. Ostudź.
- Po tym czasie nałóż krem cytrynowy lub dżem na ciasteczko. Przykryj drugą połówką z wykrojonym środkiem - w ten sposób uzyskasz charakterystyczny kształt jajka.
- Ciasteczka są gotowe do podania. Warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!
- Wskazówka - ciasteczka można jedynie wyciąć w dowolny kształt i ozdobić kremem, lukrem lub kolorowymi pisakami.