Więcej ciekawostek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek niedźwiedzi to roślina, którą znano już w starożytności. Nasi przodkowie uważali, że była ona pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po wybudzeniu się z zimowego snu. Miała dodawać energii, co zresztą jest prawdą - czosnek niedźwiedzi jest zdrowy, bogaty w witaminy i składniki mineralne, jednak jest jedno "ale". I to wcale nie takie małe "ale".
Czosnek niedźwiedzi to roślina objęta częściową ochroną. Co to znaczy? W lasach i parkach narodowych nie wolno jej zbierać. Jednak by zachować maksimum ostrożności, czosnek niedźwiedzi powinniśmy zbierać jedynie w miejscach, które są to tego przeznaczone - prywatne łąki i lasy to świetne miejsca na zbiory, o ile właściciel się zgodzi.
Czosnek niedźwiedzi występuje od Atlantyku po Syberię. U nas najczęściej na terenach górskich. Rzadziej można go spotkać na nizinach, choć i tam się zdarza - odpowiada ekspert. Roślina bardzo się rozrasta, tworząc przy tym imponujące, aromatyczne łany na leśnych polanach.
- mówi botanik Łukasz Łuczaj, autor publikacji na temat dzikich roślin jadalnych
Zbieranie czosnku niedźwiedziego w lasach i niedozwolonych miejscach może skutkować mandatem ze względu na to, że roślina objęta jest częściową ochroną. Jednak jeśli wyrośnie na naszej działce - śmiało możemy ją zrywać i przerabiać na pesto i pyszną zupę. Jednak warto uważać na jedną kwestię. O ile czosnek niedźwiedzi jest smaczny i zdrowy, o tyle łudząco podobna do niego konwalia i zimowit jesienny już nie. Pomyłka może srogo odbić się na zdrowiu.
Czosnek niedźwiedzi rośnie od połowy marca do maja i właśnie wtedy jest najsmaczniejszy. W smaku rzeczywiście przypomina czosnek, jest jednak mniej intensywny i bardziej "ziołowy". Idealnie podkreśla smak zup takich jak szczawiowa, jarzynowa lub krem ze szparagów. Jednak bardzo podobny jest do niejadalnej konwalii. Jak odróżnić smaczny czosnek od trujących roślin? Patrz uważnie na liście.
Jeśli na naszej działce lub w przydomowym lasku wyrośnie nam czosnek niedźwiedzi, zanim ochoczo zabierzemy się za jego zrywanie, najpierw powąchajmy. To najskuteczniejszy sposób, by odróżnić czosnek od np. trującej konwalii. Jeśli roślina pachnie czosnkeim - śmiało, można zrywać. Warto zwrócić uwagę także na liście - czosnek niedźwiedzi ma delikatne listki, które nie są sztywne. Wyrastają z łodygi pojedynczo i są dość szerokie, ale nie tak podłużne, jak liście np. zimowitu i konwalii.
Czosnek niedźwiedzi świetnie dopełnia swoim smakiem wszelkie zupy, w tym uwielbianą przez Polaków szczawiową i jarzynową. Również pesto z czosnku niedźwiedziego z oliwą i parmezanem jest fantastyczne - idealnie pasuje do makaronu i kopytek. Czosnek niedźwiedzi można także zamrozić - wcześniej opłukane liście należy osuszyć i włożyć do szczelnych opakowań.
Do czego najlepiej dodawać czosnek niedźwiedzi? Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, w tym z dziczyzną i drobiem (kaczki, gęsi). Świetnie współgra także z jagnięciną, a dodany do sałatek doda im świeżości i niepowtarzalnego smaku. Ale nie tylko walory smakowe czosnku niedźwiedziego są ważne - ta roślina świetnie działa także na urodę. Maseczki z czosnku mogą pomóc w walce z trądzikiem i miejscowymi zaczerwieniami. Może pomóc także wesprzeć pracę jelit - poprawia ich mikroflorę i wspomaga pracę wątroby. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o czosnku niedźwiedzim, w tym miejscu masz najistotniejsze i informacje.