Obiad w 15 minut? Oto przepis na pyszne pesto. Kulinarna królowa podpowiada

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Przychodzimy z pomocą. Oto przepis na pesto z orzeszkami pinii i pistacjami. Pochodzi on z książki Nadii Cateriny Munno "Pasta Queen".

Nakładem Wydawnictwa Wielka Litera ukazała się książka "Pasta Queen". Jej autorką jest Nadia Ctaerina Munno. Autorka nie tylko dzieli się sekretami receptur, ale także inspiruje do eksperymentowania z kulinarną sztuką, poszukiwania i tworzenia własnych dań. Odkryjecie sekret przyrządzenia świeżego makaronu, klusek czy pierożków. - Jeżeli dotąd nie znaliście Nadii Cateriny Munno czyli Pasty Queen, to znaczy, że nie wiecie nic na temat prawdziwej włoskiej kuchni - dowiadujemy się z opisu książki. Dzięki uprzejmości wydawnictwa publikujemy przepis na pesto z orzeszkami pinii i pistacjami.

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym:

Pesto z orzeszkami pinii i pistacjami - przepis krok po kroku

Wszyscy uwielbiają tradycyjne, elektryzująco zielone pesto z Genui, w namiętnym pocałunku łączące utartą bazylię, orzeszki pinii, czosnek, ser i oliwę z oliwek extra virgin. Moje korzenie sięgające głębokiego południa Włoch sprawiają, że tęsknię za czymś nieco odmiennym, za czymś, co w Genui i okolicznych wioskach uznano by za skandal: za pistacjami, które tradycyjnemu daniu z północy kraju dodają dynamiki i głębi, czy wręcz udoskonalają je, nadając pesto wyraźnie orzechowy posmak. Sami spróbujcie i - jeśli macie odwagę - powiedzcie rodzimym genueńczykom, że ta wersja jest lepsza niż tradycyjna.

Pesto z orzeszkami pinii i pistacjami - przepis krok po kroku
Pesto z orzeszkami pinii i pistacjami - przepis krok po kroku materiały prasowe

Potrzebne składniki to: sól morska ½ kilograma linguine 80 gramów (4 luźno napełnionych szklanek) świeżych listków bazylii i do dekoracji 2 ząbki czosnku, obrane 60 gramów (około 3/4 szklanki) drobno startego sera pecorino romano 60 gramów (około 3/4 szklanki) drobno startego sera parmigiano reggiano 30 gramów (około 3 łyżek) orzeszków pinii 30 gramów (około 3 łyżek) pistacji 120 gramów (około ½ szklanki) oliwy extra virgin.

Sposób przygotowania: Napełnij spory garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia na dużym ogniu. Posól tak, aby smakowała jak doprawiona zupa. Wrzuć makaron i ugotuj al dente. W międzyczasie do kielicha robota kuchennego wrzuć listki bazylii, sery pecorino romano oraz parmigiano reggiano, orzeszki pinii, pistacje i oliwę z oliwek, po czym zmiksuj je na gładką masę. Za pomocą szpatułki przełóż pesto do dużej miski. Przenieś makaron i ¼ szklanki wody z gotowania do miski z pesto i podrzucaj, aż luksusowy, zielony sos pokryje każde pasmo. Jeśli trzeba, dodawaj po łyżce wody, aby stał się jedwabisty i oddziaływał na zmysły. Podawaj ze świeżymi listkami bazylii.

Sekret królowej 

Możesz użyć dowolnych pistacji wysokiej jakości, jakie tylko lubisz - zalecam spróbowanie różnych rodzajów i poznanie różnorodnych odmian. Jedne są słodsze, inne bardziej pikantne. Ja uwielbiam elektryzująco zieloną, słodką i wyrazistą odmianę, rosnącą w okolicach wioski Bronte, na zachodnich stokach sycylijskiej Etny. 

Więcej o: