• Link został skopiowany

Wyhoduj na parapecie i wrzuć do blendera. Nada się nie tylko na kanapki

Co można zrobić z rzeżuchy? Pierwsza myśl to oczywiście ułożenie jej na kanapkach lub wrzucenie do sałatki. Choć to pyszne rozwiązania, warto spróbować czegoś nowego. Wystarczy zmiksować i dodać kilka innych składników. W takiej formie nawet z makaronem będzie pyszna.
Rzeżucha
Fot. iStock, Wirestock

Rzeżucha to roślina, którą z powodzeniem można hodować przez cały rok, ale to na Wielkanoc najczęściej wysiewamy jej zielone listki. Jest ceniona nie tylko za łatwość uprawy, lecz także za bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K oraz minerały, m.in. wapń i żelazo. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, działa wspomagająco na układ trawienny, odpornościowy i spowalnia procesy starzenia. Pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jednym z ciekawszych sposobów jej wykorzystania jest stworzenie pesto, które nada charakter każdemu daniu.

Zobacz wideo Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C

Jak jeść rzeżuchę? Pomysły na smakowite urozmaicenie potraw

Najbardziej klasyczne zastosowanie już znamy. Są to kanapki i sałatki. Mało kto jednak wie, że rzeżucha świetnie komponuje się z pastą jajeczną lub twarogiem. Z kolei przekształcona na pesto jest idealnym uzupełnieniem tostów, jajecznic i makaronów. 

Składniki:

  • 50 g świeżej rzeżuchy,
  • 50 g orzechów nerkowca lub włoskich,
  • 50 g startego parmezanu,
  • ząbek czosnku,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Co można zrobić z rzeżuchy? Przepis na aromatyczne pesto

Rzeżucha świetnie nadaje się nie tylko do pesto, lecz także do soków, koktajli i smoothie. Jej ziele można dodać do potraw gotowanych, np. jako składnik zup, kremów warzywnych czy omletów. 

Sposób przygotowania:

  1. Rzeżuchę opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Jeżeli używasz orzechów, możesz je wcześniej lekko podprażyć na patelni, aby wydobyć aromat.
  2. Umieść rzeżuchę, orzechy, parmezan, czosnek oraz sok z cytryny w misie blendera. Zacznij miksować, powoli dodając oliwę z oliwek, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.
  3. Spróbuj pesto i dopraw je solą oraz pieprzem według preferencji. Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy. Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce przez maksymalnie 4 dni.
Więcej o: