Rzeżucha to roślina, którą z powodzeniem można hodować przez cały rok, ale to na Wielkanoc najczęściej wysiewamy jej zielone listki. Jest ceniona nie tylko za łatwość uprawy, lecz także za bogactwo składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K oraz minerały, m.in. wapń i żelazo. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, działa wspomagająco na układ trawienny, odpornościowy i spowalnia procesy starzenia. Pikantny smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Jednym z ciekawszych sposobów jej wykorzystania jest stworzenie pesto, które nada charakter każdemu daniu.
Najbardziej klasyczne zastosowanie już znamy. Są to kanapki i sałatki. Mało kto jednak wie, że rzeżucha świetnie komponuje się z pastą jajeczną lub twarogiem. Z kolei przekształcona na pesto jest idealnym uzupełnieniem tostów, jajecznic i makaronów.
Składniki:
Rzeżucha świetnie nadaje się nie tylko do pesto, lecz także do soków, koktajli i smoothie. Jej ziele można dodać do potraw gotowanych, np. jako składnik zup, kremów warzywnych czy omletów.
Sposób przygotowania: