Słodki chleb portugalski massa sovada. Spróbujesz i pokochasz

Chleb portugalski massa sovada to słodki wypiek, który możesz samodzielnie zrobić w domu. Doskonale smakuje z masłem lub porcją dżemu - więcej do szczęścia nie trzeba. Sprawdź prosty przepis.

Więcej przepisów na pyszne wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej

Chleb portugalski massa sovada to wypiek, który trochę przypomina nasze ciasto drożdżowe. Słodki, puchaty, idealnie będzie smakował ze świeżym masłem, ulubionym dżemem lub twarożkiem. Jak zrobić słodki chlebek portugalski? Mamy prosty przepis.

Massa sovada. Słodki chleb portugalski - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 duże jajka + 1 do smarowania po wierzchu,
  • 2 opakowania suchych drożdży,
  • 2 łyżki ciepłej wody,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżka skórki otartej z cytryny

Jak zrobić słodki chleb portugalski?

Masło rozpuszczamy w garnuszku i studzimy. Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz sól, zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 5-10 minut, aż pojawią się bąbelki. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, roztopione masło, mleko, jajka i połowę przygotowanej ilości cukru. Dodajemy także cynamon lub skórkę otartą z cytryny.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Wyrabiamy ciasto przez kilkanaście minut mikserem ze specjalnym hakiem lub ręcznie. Gdy będzie gładkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny, by wyrosło. 

Naczynie żaroodporne lub naczynie do pieczenia chleba smarujemy odrobiną tłuszczu. Ciasto wyjmujemy, podsypujemy mąką i szybko zagniatamy, nadając mu ostateczny kształt, przekładamy do naczynia. Odstawiamy na kolejne 2 godziny, by wyrosło. Po tym czasie smarujemy je po wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez około 30-40 minut, studzimy na kratce przed podaniem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.