Dziś wieczorem mecz Portugalia-Francja. Kto wygra: pasteis de nata czy creme brulée?

Klasyczny francuski creme brulée czy mniej znane portugalskie pasteis de nata? Przed dzisiejszym meczem Francji z Portugalią mamy dla was dwie propozycje na deser. To co przygotujecie na wieczór?

Dziś w ramach Euro w kuchni Hapsa mierzą się desery. Skoro na murawie wystąpi Francja, to nie może zabraknąć receptury na pyszny crème brûlée. Ze słodkości kuchni portugalskiej zaproponujemy wam całkiem podobny przysmak - pasteis de nata. Zapraszamy po przepisy.

Pasteis de nata - przepis

To przysmak, który zawdzięczamy lizbońskim hieronimitom. Ponoć mnisi wykorzystywali białka jaj do krochmalenia swoich habitów, a z żółtek przygotowywali pyszne wypieki - budyniowe babeczki z ciasta francuskiego. 

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego,
  • 200 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 3 żółtka,
  • 125 g cukru,
  • aromat waniliowy lub ziarenka wanilii,
  • 15 g mąki ziemniaczanej,
  • odrobina oleju do posmarowania formy,
  • cukier puder

Jak zrobić pasteis de nata?

Przygotowujemy masę budyniową: do garnuszka wsypujemy cukier, skrobię i dodajemy żółtka. Podgrzewając na niewielkim ogniu, mieszamy składniki trzepaczką. Po dwóch minutach, gdy masa jest dobrze połączona, wlewamy powoli mleko, śmietankę kremówkę i aromat waniliowy (lub cukier). Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Gdy zacznie gęstnieć jak budyń, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. 

Zobacz wideo Rurki z kremem

Przygotowujemy pasteis de nata: ciasto francuskie zwijamy w rulony i dzielimy na równe kawałki (o wielkości ok. 2,5-3 cm). Każdy z nich podsypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy na okrągłe placuszki. Wgłębienia w formie do wypieku muffinek smarujemy odrobiną oleju i wkładamy ciasto. Na nim umieszczamy sporą porcję budyniu (do 3/4 wysokości wgłębienia). Potem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C (z termoobiegiem 220 st. C) i pieczemy przez około 15 minut, aż wierzch ładnie się przypiecze, a nawet lekko przypali. 

Crème brûlée - przepis

Nie próbowaliście nigdy crème brûlée? Dzisiejszy mecz to doskonała okazja, by zrobić taki deser samodzielnie. Bez obaw - nie jest aż tak trudny w przygotowaniu. Pamiętajcie tylko, aby go dobrze schłodzić przed podaniem.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30-36%,
  • 80 g cukru,
  • 5 żółtek,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • aromat waniliowy lub laska wanilii,

Dodatkowo:

  • 5-6 łyżeczek cukru,
  • świeże owoce, dżem, listki mięty do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić crème brûlée?

Śmietankę kremówkę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier z wanilią oraz aromat waniliowy lub ziarenka wanilii wydobyte z rozciętej laski i podgrzewamy. Nie doprowadzamy do zagotowania, mieszamy, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wlewamy żółtka i miksujemy przez chwilę trzepaczką lub mikserem (na niskich obrotach). Następnie małymi porcjami dodajemy przestudzoną śmietankę, cały czas mieszając. Płynną masę rozlewamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C. Pieczemy przez około godzinę. Upieczony krem studzimy i wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przed spożyciem posypujemy wierzch cukrem. Używając zapalniczki kuchennej, karmelizujemy cukier z wierzchu każdej porcji. Serwujemy ze świeżymi owocami, dżemem lub listkami mięty. 

Więcej o:

Komentarze (0)

Dziś wieczorem mecz Portugalia-Francja. Kto wygra: pasteis de nata czy creme brulée?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).