Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szpecle są znane niemal na całym świecie. Podaje się je jako dodatek do bulionów, sosów i sztuki mięsa, ale mogą stanowić także samodzielny posiłek. Można oczywiście kupić gotowe szpecle w niemal każdym markecie, ale przecież wszystko, co domowe smakuje lepiej, a w przypadku tych pysznych kluseczków to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. Szpecle po prostu wrzuca się na wrzątek. Można posłużyć się do tego rękawem cukierniczym, szprycą kuchenną, szeroką tarką lub po prostu odkrawać szersze kawałeczki ciasta i chlup, do wody.
Szpecle - tego przepisu możemy zazdrościć Niemcom
Składniki:
- 2 większe jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- odrobina pieprzu
- płaska łyżeczka drobnej soli
- garnek z wodą
- masło
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól i dokładnie całość wymieszaj.
- W drugiej misce ubij mikserem jajka z mlekiem. Następnie cały czas miksując (ale już na wolniejszych obrotach), dodawaj porcjami mąkę. Ciasto powinno być jednolite i gładkie.
- W garnku zagotuj dość sporo wody z dwiema łyżkami masła i odrobiną soli. Następnie za pomocą szprycy wyciskaj kluseczki na wrzątek i gotuj przez ok. 6 minut, w zależności od wielkości.
- Kluseczki najlepiej wrzucaj partiami, a kiedy się ugotują, wyławiaj je na talerz za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj od razu lub odsmaż na maśle albo wytopionym boczku.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, takie kluseczki z pewnością świetnie się sprawdzą. Wybornie smakują z sosem grzybowym lub gulaszem wieprzowym - możesz kombinować z podaniem, a każda opcja będzie na pewno wyborna.