• Link został skopiowany

Moja mama robi sos grzybowy troszkę inaczej. Jest gęsty, smakuje i pachnie przecudownie. Przyda się złoty płyn

Sos grzybowy to idealny dodatek do kopytek, wszelkich klusków, ziemniaków i pieczeni. Jednak ten przepis, który dziś zdradzimy, jest tak pyszny, że najlepiej smakuje jedzony po prostu łyżką z garnka. Moja mama robi go po mistrzowsku, a używa do niego rosołu.
Sos grzybowy
Dar1930 /Shutterstock

Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sos grzybowy to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, które podarowała nam jesień. Na szczęście w naszych lasach już dość licznie pojawiają się grzyby, więc nie musimy się obawiać o to, że nie nacieszymy naszych kubków smakowych pysznymi sosami, jajecznicą lub pierogami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić sos grzybowy, który jest gęsty, kremowy i najpyszniejszy na świecie. Przyda się trochę rosołu lub warzywny bulion - nie oderwiecie się od talerza. 

Zobacz wideo

Sos grzybowy - przepis mojej mamy

Składniki:

  • ok. 500 g leśnych grzybów, dobrze by było, gdyby znalazły się tam maślaki
  • 1 duża cebula
  • ok. 1,5 l bulionu lub rosołu
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
  • śmietana 18 proc. 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki i włóż do garnka.
  2. Grzyby zalej rosołem lub bulionem, tak, by płyn tylko je przykrywał - grzyby zazwyczaj unoszą się a wodzie, dlatego pamiętaj, by bulionu nie było za dużo. 
  3. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby zaczną opadać na dno. Kiedy grzyby się gotują, podsmaż posiekaną cebulę na maśle. 
  4. Do miękkich grzybów dodaj cebulę i dopraw do smaku przyprawami. Następnie odlej kilka chochelek czystego wywaru i wymieszaj ze śmietaną i dwiema łyżkami mąki. Cały czas mieszając, wlej do garnka. 
  5. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5-7 minut. Pamiętaj, że sos grzybowy lubi się przypalać, dlatego mieszanie jest bardzo istotne. Podawaj z kluskami śląskimi, z porcją pieczeni lub utłuczonymi ziemniakami.

Do tego sosu polecam maślaki, podgrzybki, borowiki i wszystkie grzyby, które po ugotowaniu są miękkie i delikatne. Najbardziej polecam jednak maślaki - podczas gotowania oddają śluz, dzięki czemu sos jest bardziej kremowy i aksamitny. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: