Więcej przepisów na dania z grzybami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sos grzybowy to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, które podarowała nam jesień. Na szczęście w naszych lasach już dość licznie pojawiają się grzyby, więc nie musimy się obawiać o to, że nie nacieszymy naszych kubków smakowych pysznymi sosami, jajecznicą lub pierogami. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić sos grzybowy, który jest gęsty, kremowy i najpyszniejszy na świecie. Przyda się trochę rosołu lub warzywny bulion - nie oderwiecie się od talerza.
Sos grzybowy - przepis mojej mamy
Składniki:
- ok. 500 g leśnych grzybów, dobrze by było, gdyby znalazły się tam maślaki
- 1 duża cebula
- ok. 1,5 l bulionu lub rosołu
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta gałki muszkatołowej
- śmietana 18 proc.
Sposób wykonania:
- Grzyby dokładnie oczyść z zabrudzeń. Następnie pokrój je na kawałki i włóż do garnka.
- Grzyby zalej rosołem lub bulionem, tak, by płyn tylko je przykrywał - grzyby zazwyczaj unoszą się a wodzie, dlatego pamiętaj, by bulionu nie było za dużo.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż grzyby zaczną opadać na dno. Kiedy grzyby się gotują, podsmaż posiekaną cebulę na maśle.
- Do miękkich grzybów dodaj cebulę i dopraw do smaku przyprawami. Następnie odlej kilka chochelek czystego wywaru i wymieszaj ze śmietaną i dwiema łyżkami mąki. Cały czas mieszając, wlej do garnka.
- Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5-7 minut. Pamiętaj, że sos grzybowy lubi się przypalać, dlatego mieszanie jest bardzo istotne. Podawaj z kluskami śląskimi, z porcją pieczeni lub utłuczonymi ziemniakami.
Do tego sosu polecam maślaki, podgrzybki, borowiki i wszystkie grzyby, które po ugotowaniu są miękkie i delikatne. Najbardziej polecam jednak maślaki - podczas gotowania oddają śluz, dzięki czemu sos jest bardziej kremowy i aksamitny.