Zupa pomidorowa na rosole nie będzie już nudna. Trik babci Józi zapewni smak i aromat

Umówmy się - wszyscy kochamy zupę pomidorową. Dziś jednak zdradzimy wam pewien sekret, dzięki któremu zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i dużo bardziej aromatyczna. Babcia Józia zawsze robiła jedną rzecz z pomidorami - zajadaliśmy się, aż uszy się trzęsły.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa pomidorowa na rosole to chyba klasyka polskich obiadów po weekendzie. Zupa pomidorowa smakuje zawsze dobrze, ale dzięki naszemu przepisowi może smakować jeszcze lepiej. Babcia Józia robiła ją najlepiej na świecie - miksowała pomidory z czosnkiem i przyprawami i dodawała do rosołu. Taka zupa nie miała sobie równych i mogę powiedzieć jedno - lepszej pomidorowej nie ma nawet w najlepszych restauracjach.

Zobacz wideo

Zupa pomidorowa na rosole 

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu lub bulionu
  • 1 kg pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • czubata łyżka masła
  • sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie
  • kwaśna śmietana
  • makaron do podania

Sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz we wrzątku. Następnie usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Usuń gniazda nasienne, a pomidory włóż do miski. 
  2. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek zmiel w prasce, Dodaj do pomidorów i całość dokładnie zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
  3. Rosół zagotuj. Kiedy rosół się gotuje, na patelni rozgrzej masło. Podsmaż zmiksowane pomidory z cebulą i czosnkiem. Kiedy odparuje nadmiar wody, dodaj do zupy. 
  4. Żeby zupa miała więcej smaku, dodaj 2 gałązki świeżego lubczyku lub łyżkę suszonego lubczyku. Dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną czosnku i oregano. Pod koniec gotowania zapraw śmietaną.  

Niby zwykła rzecz, a ile smaku. Taka pomidorowa zasmakuje każdemu miłośnikowi domowej kuchni, a jeśli chcesz ją dodatkowo podkręcić, przed zmiksowaniem dodaj do pomidorów kawałek świeżego imbiru i pół małej papryczki chili.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.