Ten niemiecki przysmak to idealna propozycja na zimowy obiad. Bazą są ziemniaki i mielone mięso

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa to jedno z tradycyjnych dań kuchni niemieckiej. Przysmak naszych sąsiadów króluje w menu szczególnie zimą - rozgrzewa, syci i poprawia humor. W recepturze nie może zabraknąć charakterystycznego dodatku, jakim jest zielony groszek.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Niektóre przepisy są bardzo podobne w różnych kuchniach świata. Tak jest z niemieckim rarytasem, który nieco przypomina irlandzki Sheperd's pie czy lasagne. Bazuje jednak na ziemniakach, mięsie i zielonym groszku. Rozgrzewające danie to must have w zimowy menu. 

Niemiecka zapiekanka ziemniaczana

Wśród smacznych, domowych obiadów warto wyróżnić niemiecki specjał kartoffelauflauf, czyli nic innego jak ziemniaczaną zapiekankę z mięsem. To proste, swojskie danie króluje w jesienno-zimowym menu - jest wyjątkowo sycące, łatwe w przygotowaniu i rozgrzewa w ponure dni. 

Do przygotowania zapiekanki potrzebne są wyłącznie proste składniki takie jak ziemniaki, mięso mielone, cebula, serek topiony, bulion warzywny i zielony groszek, który nadaje całości koloru i witamin. Kluczowe jest jednak przygotowanie - bulwy na początku gotujemy, a następnie tworzymy aromatyczne warstwy z warzy i mięsa. Efekt? Szybki, tani i smaczny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. 

Zobacz wideo Zapiekanka ziemniaczana w boczku

Przepis na niemiecki rarytas - zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • 0,5 kg g mięsa mielonego,
  • 300 g groszku konserwowego,
  • serek topiony, 
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • cebula,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w wyczyszczonych mundurkach. Bulwy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie kroimy je w grube plastry. 
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze kolorów i aromatów dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając. 
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu - bulion łączymy w rondelku z kremowym serkiem. Dodajemy groszek i zostawiamy na najmniejszej mocy palnika. 
  4. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Wykładamy mięso i przykrywamy plastrami ziemniaków. Wierzch polewamy sosem śmietankowo-groszkowym. 
  5. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w 170 stopniach przez około 40 minut. 
  6. Podajemy na ciepło.
Więcej o: