Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektóre przepisy są bardzo podobne w różnych kuchniach świata. Tak jest z niemieckim rarytasem, który nieco przypomina irlandzki Sheperd's pie czy lasagne. Bazuje jednak na ziemniakach, mięsie i zielonym groszku. Rozgrzewające danie to must have w zimowy menu.
Co można zrobić z ziemniaków? Ta zapiekanka kosztuje grosze
Niemiecka zapiekanka ziemniaczana
Wśród smacznych, domowych obiadów warto wyróżnić niemiecki specjał kartoffelauflauf, czyli nic innego jak ziemniaczaną zapiekankę z mięsem. To proste, swojskie danie króluje w jesienno-zimowym menu - jest wyjątkowo sycące, łatwe w przygotowaniu i rozgrzewa w ponure dni.
Do przygotowania zapiekanki potrzebne są wyłącznie proste składniki takie jak ziemniaki, mięso mielone, cebula, serek topiony, bulion warzywny i zielony groszek, który nadaje całości koloru i witamin. Kluczowe jest jednak przygotowanie - bulwy na początku gotujemy, a następnie tworzymy aromatyczne warstwy z warzy i mięsa. Efekt? Szybki, tani i smaczny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie.
Zobacz wideo
Zapiekanka ziemniaczana w boczku
Przepis na niemiecki rarytas - zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Składniki:
- kilogram ziemniaków,
- 0,5 kg g mięsa mielonego,
- 300 g groszku konserwowego,
- serek topiony,
- pół szklanki bulionu warzywnego,
- cebula,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w wyczyszczonych mundurkach. Bulwy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie kroimy je w grube plastry.
- Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek. Gdy całość nabierze kolorów i aromatów dodajemy mięso mielone. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu - bulion łączymy w rondelku z kremowym serkiem. Dodajemy groszek i zostawiamy na najmniejszej mocy palnika.
- Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą. Wykładamy mięso i przykrywamy plastrami ziemniaków. Wierzch polewamy sosem śmietankowo-groszkowym.
- Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w 170 stopniach przez około 40 minut.
- Podajemy na ciepło.
Zapiekanka z ziemniakami. Smaczny obiad nie tylko dla wegetarian