Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Niektóre przepisy są bardzo podobne w różnych kuchniach świata. Tak jest z niemieckim rarytasem, który nieco przypomina irlandzki Sheperd's pie czy lasagne. Bazuje jednak na ziemniakach, mięsie i zielonym groszku. Rozgrzewające danie to must have w zimowy menu.
Wśród smacznych, domowych obiadów warto wyróżnić niemiecki specjał kartoffelauflauf, czyli nic innego jak ziemniaczaną zapiekankę z mięsem. To proste, swojskie danie króluje w jesienno-zimowym menu - jest wyjątkowo sycące, łatwe w przygotowaniu i rozgrzewa w ponure dni.
Do przygotowania zapiekanki potrzebne są wyłącznie proste składniki takie jak ziemniaki, mięso mielone, cebula, serek topiony, bulion warzywny i zielony groszek, który nadaje całości koloru i witamin. Kluczowe jest jednak przygotowanie - bulwy na początku gotujemy, a następnie tworzymy aromatyczne warstwy z warzy i mięsa. Efekt? Szybki, tani i smaczny obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
Sposób przygotowania: